Rusya'ya bir darbe daha

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Rus heyetinin oy kullanma ve AKPM'nin yönetim organlarına katılma hakkını bir kez daha elinden aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Rus heyetinin oy kullanma ve AKPM'nin yönetim organlarına katılma hakkını bir kez daha elinden aldı.

AKPM tarafından alınan kararda şu ifadeler yer aldı:

"Yaptırımlar dışında, AKPM Rus heyetinin oy kullanma hakkını askıya aldı. Ayrıca Nisan 2015'e kadar Rusya konseyin yönetim organlarında temsilci olamayacak. "

Kararda ülkenin AKPM'nin uyarılarını dikkate alarak konsey tarafından daha önce belirlenen maddelere uyması ve 17. maddede belirtildiği üzere çalışma grubu ile tam anlamıyla işbirliği yapması halinde haklarının yeniden tesis edilmesi konusunun Nisan ayında görüşüleceği belirtildi.

AKPM 17. maddede Minsk Sözleşmesi'nin kurallarının desteklenmesi amacıyla alınacak önlemler için Rusya Duma Başkanı ve Ukrayna Rada Başkanı'nın katılımıyla ilgili parlamenterler ile özel çalışma grubu kurulmasını teklif ediyor.

Ayrıca, Konsey Moskova'da Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını iptal etmesini istedi ve Rus hükümetinden bölgedeki silahlanmaya son ermesini talep etti. Aynı zamanda AKPM Kırım Tatarlarının haklarının korunması yönünde fikir beyan etti.

Bunun üzerine AKPM Rus heyeti Başkanı Aleksey Puşkov, Rusya'nın sene sonuna kadar AKPM'deki faaliyetlerine son verdiğini bildirdi. Puşkov, "Rusya'nın Avrupa Konseyi'ndeki faaliyetlerini oluşacak siyasi durum ele alınarak 2015 sonunda görüşülecek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir