Rusya'ya ihracat artık daha kolay olacak

TİM, Rusya’ya BGH kapsamında yapılacak ihracatta tek yetkili oldu. Danışma, denetim, veri girişi gibi tüm hizmetler, firmalara ücretsiz sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı açıklamada Rusya'ya yönelik Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) kapsamında yapılacak ihracatta tek yetkilinin TİM olacağını ve TİM'in tüm sektörlerdeki ihracatçıları temsilen bu servis kapsamındaki danışma, denetim, veri girişi, hızlı bilgi akışı ve yaygınlaştırmaya dair tüm hizmetleri, firmaların talep etmeleri durumunda bütün firmalara ücretsiz sağlayacaklarını belirtti.

Büyükekşi ayrıca, bu uygulamanın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında sağladıkları katkılardan ötürü başta Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli olmak üzere bakanlıktaki tüm ilgili çalışanlara teşekkür ettiklerini belirtti.

TİM Başkanı, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında gümrüklerde yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak iki ülkenin müzakereleri neticesinde 2008 Eylül ayında imzalanan "Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine İlişkin Protokol" ile hayata geçirilen BGH sistemine yönelik bilgiler verdi.

Büyükekşi, "2008'de ilk olarak Rusya'nın Vnukovo Havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasındaki ihracat işlemlerinde pilot uygulama ile başlatılan BGH sistemi TİM'in koordinasyonuyla geliştirildi. Bu uygulamanın TİM'in koordinasyonunda etkin bir şekilde devam ettirilmesiyle bahsekonu ihracat işlemlerinde önemli kolaylıklar sağlanması, süreçlerin daha doğru ve etkin işlemesi ve işlemlerin maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor" diyerek sistemin önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

TİM Başkanı Büyükekşi, uygulamanın yaygınlaştırılarak Rusya tarafındaki bütün gümrük alanları ve çıkışları kapsayacak şekilde genişletilmesinin planlandığını belirtti.