Rusya'ya yeni yaptırımlar cuma günü yürürlüğe girecek

Rusya'ya yönelik olarak alınan ancak uygulanması bekletilen yaptırımların yarın devreye sokulacağı belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna krizi  bağlamında Rusya'ya yönelik olarak aldığı ancak Doğu Ukrayna'daki ateşkesi de göz önünde bulundurarak devreye sokmak için kısa süre beklemeyi tercih ettiği yaptırımların yarından itibaren uygulanmaya başlanacağı belirtildi. 

Diplomatik kaynaklar, AB Daimi Temsilciler Komitesi'nin (COREPER), pazartesi günü üzerinde anlaştığı yaptırımların uygulanması konusunda üye ülkeler arasında anlaşma sağlandığını ve bu çerçevede yeni yaptırım listesinin, yarın AB Resmi Gazetesi'nde yayınlandıktan sonra devreye gireceğini belirtti. 

AB yetkilileri, Doğu Ukrayna'daki ateşkese rağmen yaptırımların devreye sokulması yönünde karar alınsa da eylül ayı sonunda genel bir değerlendirme yapılacağı ve alandaki durumun mümkün kılması halinde yaptırım listesinde bazı değişikliklere gidilebileceğini kaydediyor. 

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, yaptırım listesinin genişletilmesine karar verilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "AB, alandaki duruma göre üzerinde anlaşılan yaptırımları tümden ya da kısmi olarak gözden geçirmeye hazırdır" ifadelerini kullanmıştı. 

AB'nin genişlettiği yeni yaptırımlar çerçevesinde, Gazpromneft, Transneft ve Rosneft gibi petrol şirketlerinin Avrupa sermaye piyasalarına erişimine kısıtlama getirilmesinin yanı sıra 24 kişiye ilişkin seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulması uygulamalarının devreye sokulması öngörülüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir