Rüzgâr ve güneşte yeni lisanslar 2015'te

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

DÜNYA - Rüzgâr ve güneşe dayalı yeni elektrik üretim lisansı başvurularının ne zaman yapılacağı netleşti. Başvurular, güneşte Aralık 2014'ün ilk haftası, rüzgârda ise aynı ayın son beş iş gününde alınacak. Bu başvuruların, 2015 yılı içinde sonuçlanması mümkün.

Enerji Günlüğü'nün haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından hazırlanarak yayınlanmak üzere Resmi Gazete`ye gönderilen Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği`nin geçici maddelerinden birin, güneş ve rüzgara dayalı yeni elektrik üretim lisansı başvurularının ne zaman alınacağını düzenliyor. Söz konusu geçici maddeye göre, güneşe ve rüzgara dayalı yeni elektrik üretim lisansı başvuruları 2014 yılının Aralık ayında yapılabilecek. Güneşe dayalı üretim lisansı başvuruları Aralık 2014'ün ilk 5 iş gününde, rüzgara dayalı elektrik üretim lisansı başvuruları ise Aralık 2014'ün son 5 iş günü içinde kabul edilecek.

Bağlanma kapasiteleri açıklanıyor

Güneş ve rüzgarda yeni lisans başvurularını düzenleyen geçici maddenin bir bendi de gelecek 1, 5 ve 10 yıl boyunca sisteme bağlanabilecek güneş ve rüzgara dayalı elektrik üretim kapasitesinin belirlenmesini düzenliyor. Buna göre Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) önümüzdeki ayın (Ekim 2013) ilk haftasına kadar hem 2014 yılı için, hem takip eden beş yıl için ve hem de takip eden on yıl için olmak üzere, bağlantı noktasına göre ve/veya bölgesel bazda, sisteme bağlanabilecek rüzgâr veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kapasitesini EPDK`ya bildirecek.

Lisanssız elektrikçilere müjde!

Yeni Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin geçici maddelerinden biri de, Türkiye çapındaki elektrik şebekesine bağlanabilecek bölgesel üretim tesisi kapasitelerinin belirlenmesini düzenliyor. Buna göre, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ve dağıtım şirketleri, 2013 yılı için, takip eden beş yıl için ve takip eden on yıl için olmak üzere sistemlerine bağlanabilecek bölgesel üretim tesisi kapasitelerini Aralık ayının ilk haftasına kadar kendi internet sayfalarında yayımlamakla yükümlü kılınıyor. Bu sayede, lisanslı ya da lisanssız elektrik üretimi yapmak isteyenler, şebekeye nereden, nasıl ve hangi kapasiteyle bağlanabileceklerini önceden görebilecek.  Bağlanma kapasitelerinin açıklanmasıyla, özellikle lisanssız elektrik üretimi yapmak isteyen yatırımcıların elinin rahatlaması bekleniyor. Çünkü şu anda lisanssız üretim yapmak isteyenlerin yatırım yapıp yapmama kararı almasında en önemli belirleyici faktör, kuracakları tesisin şebekeye nasıl ve hangi maliyetle bağlanabileceği...