Sadece 183'ü tescilli

Anadolu’daki 2 bin 500 coğrafi işaret alabilecek üründen sadece 183’ünün tescilli olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, YÖREX Fuarı ile Türkiye’nin geleneksel ürünlerine yönelik farkındalığı artıracaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, coğrafi işareti olan yöresel ürünlerin dünya ticaretinde 50 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu, Anadolu’da ise 2 bin 500 civarında coğrafi işaret alabilecek üründen sadece 183’ünün tescilli olduğunu söyledi. 

Çok sayıda uygarlığı yaşayan Anadolu topraklarının yöresel ürün zengini olmasına rağmen bu potansiyelini bir türlü harekete geçirip ekonomiye kazandıramadığını ifade eden Ali Çandır, “Anadolu’da 2 bin 500 civarında coğrafi işaret alabilecek ürün bulunuyor ancak bunların tescil oranı çok düşük düzeyde. ‘Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, Türkiye’de tarım-gıda ve el sanatları-canlı hayvan-doğal kaynak kökenli 183 coğrafi işaretli ürün bulunuyor. 222 yöresel üründe değerlendirme aşamasında. Anadolu’nun potansiyele bakıldığında coğrafi işaretli ürün sayısı yetersiz.Yöresel ürünlerin değerini bilmeli, onlara sahip çıkmalıyız’’ şeklinde konuştu. 

Anadolu’nun bütün değerlerini YÖREX’te buluştaracağız 

Coğrafi işaretin, yöresel ürünlerin en önemli koruması olduğunu vurgulayan Çandır, ‘’Coğrafi işarete konu malların dünya ticaretindeki hacmi her geçen yıl artıyor. Coğrafi işaret ile koruma altına alınmış yöresel ürünler, dünya ticaretinde hala çok yüksek bir gelişme potansiyelini bünyesinde barındırmaktadır” dedi. 

Bu yıl 22-26 Ekim tarihleri arasında Antalya’da 5’incisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX) Türkiye’de kıyıda köşede kalmış, binlerce yöresel ve geleneksel ürüne yönelik farkındalığı artırmak açısından önemli bir organizasyon olduğunu kaydeden Çandır, “YÖREX’de Türkiye’nin bütün renklerini buluşturacağız. Fuara bu yıl 81 ilin katılımı için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Edirne’den Kars’a, Trabzon’dan Hatay’a kadar Anadolu’nun bütün değerlerini Antal- Yöresel ürünler AB’de 300 bin kişiye istihdam sağlıyor ya’da buluşturacağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, fuarın uluslararası boyuta taşınmasını istedi. Biz bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Yöresel ürünlerimizi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyaya tanıtmak ve ekonomiye kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

Yöresel ürünler AB’de 300 bin kişiye istihdam sağlıyor

AB'de bin 500’e yakın ürünün coğrafi işaret alarak korumaya altına alındığına dikkat çeken Ali Çandır şöyle devam etti: “Özellikle kırsal kalkınma ve yerinde istihdam için iyi bir fırsat olan yöresel ürünler Avrupa Birliği ülkelerinde 300 bin kişinin istihdam edilmesini sağlıyor. Üretimin ortalama yüzde 30’u ihraç ediliyor. Bu ürünlerin Avrupa Birliği ülkeleri ve dünya genelinde satışından elde edilen gelir 2005 yılında 48 milyar dolardan 2010 yılında 50 milyar dolara çıktı. Sırasıyla İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz ve Yunanistan ilk beş sırayı alıyor. Avrupa Birliği’nin coğrafi işaretli ürünler ticaretinde bu 5 ülke yüzde 89’luk bir orana sahip. Brezilya da son 15 yılda bu alandaki ekili arazisini 1.3 kat, üretimini ise 10 kat artırmış durumda.”

Bu konularda ilginizi çekebilir