Sağlık Bilimleri Üniversitesi, devlet üniversitelerine 'yeni model' getirecek

Üniversite, vakıf üniversitelerinde olduğu gibi, bir mütevelli heyet tarafından yönetilecek ve rektörü bu heyet tarafından atanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Sağlık Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu kanun tasarısı içinde bulunan, eğitim ve araştırma hastanelerinin altyapısını kullanarak eğitim verecek 'Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin modelinin diğer devlet üniversitelerinden farklı olacağı ve vakıf üniversiteleri gibi yönetileceği belirtildi. Üniversite, vakıf üniversitelerinde olduğu gibi, bir mütevelli heyet tarafından yönetilecek ve rektörü bu heyet tarafından atanacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulacak Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul merkezli olacak. Bu üniversiteye bağlı 59 eğitim ve araştırma hastanesi de 5 yıllık temel eğitimin ardından hekim adaylarının eğitiminde kullanılacak. Üniversitenin mevcut uzmanlık eğitim faaliyeti yürüten hekimlere en önemli katkısı ise akademik kadro olacak.

Yeni üniversite doçent ve profesör kadroları vereceği için mevcut eğitim ve araştırma hastanesinde görevli hekimler de bu kadrolara atanabilecek. Sağlık Bilimleri Üniversitesi vakıf ve devlet üniversitesi arasında yeni bir modelle yönetilecek. Sağlık Bakanı'nın başkanlığında oluşturulacak bir mütevelli heyet, vakıf üniversitelerindeki gibi görev yapacak. Rektör ve öğretim elemanı atamalarında yetkili olacak. Buna karşılık üniversite, devlet üniversiteleri gibi harç dışında ücret almayacak ve öğrenci kabulü de bu kapsamda olacak. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, üniversitenin diğer tıp fakültesi ve üniversitelerine rakip olmayacağını söyledi. Diğer üniversitelerin bilgi aldıkça konuya daha sıcak yaklaşmaya başladığını belirten Müezzinoğlu, “Biz var olan eğitim ve araştırma hastanelerindeki birikimi kullanmak, daha iyi hale getirmek istiyoruz. Rakip olunması gibi bir durum mümkün değil” dedi.

Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin Kırgızistan, Somali gibi ülkelerde hastaneler kurduğunu da belirterek, buraların işletilmesi ve doktor eğitimi için de talep geldiğini kaydetti. Bu isteklerin de üniversite aracılığıyla karşılanabileceğini belirten Müezzinoğlu, gelecekte Türklerin yoğun yaşadığı Avrupa ülkelerinde eğitim ve hastane hizmeti verilmesinin söz konusu olabileceğini anlattı. Müezzinoğlu, BM tarafından öngörülen 7 dilde tıp eğitimi verme yönünde bir girişimin de ihtimal dahilinde bulunduğunu aktardı.

Bu arada Bakan Müezzinoğlu, TBMM 'deki sağlık alanında kurulması planlanan 6 enstitüye ilişkin tasarının sonbaharda yasalaşmasını beklediklerini ifade etti. Müezzinoğlu, ilk etapta kanser ve sağlık akreditasyonu olmak üzere iki enstütünün hızla kurulacağını belirtti.