Bakanlıktan 'aile danışmanlığı'na sıkı takip

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, internet sitelerinde gerçekle ilgisi olmayan bilgilerin yer aldığı "Aile Danışmanlığı Sertifika Programı" düzenleyen kurumları takibe aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, internet sitelerinde gerçekle ilgisi olmayan, yanıltıcı bilgilerin yer aldığı "Aile Danışmanlığı Sertifika Programı" düzenleyen eğitim kurumlarını takibe aldı.

Gelen şikayetler doğrultusunda aile danışmanlığı sertifikası alınmasıyla ilgili bazı sorunların yaşandığını tespit eden bakanlık, konuyla ilgili il müdürlüklerine yazı göndererek, "aile danışmanlığı" sertifika programının pazarlanması amacıyla eğitim kurumlarının internet sitelerinde yanıltıcı, kafa karıştırıcı bilgilerin yer aldığını, umut istismarı niteliğinde vaatler yapıldığını bildirdi.

Bakanlığın, sertifika programlarının açılması, denetlenmesiyle ilgisinin bulunmadığı, hiçbir aile danışmanlığı programına lisans, onay, akreditasyon veya destek vermediği vurgulandı.

Piyasada belirli bir ücret karşılığında verilen sertifikaların, Bakanlığa personel alımlarında bir etkisinin bulunmadığı ifade edilerek, aile danışmanlığı sertifikası programlarına sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarında, en az 4 yıllık lisans eğitimi alanların katılabileceği anımsatıldı.

"Yabancı akreditasyon kuruluşları" iddiası asılsız

Aile danışmanlığı eğitimiyle ilgili ulusal yeterlilik ve sınav-belgelendirme çalışmalarının sonuçlanmadığı ifade edilerek, bunlar sonuçlanıncaya kadar eğitimlerin uzaktan eğitimle verilmemesinin gerektiği vurgulandı.

Yabancı akreditasyon kuruluşlarınca verildiği iddia edilen ve Türkiye'de herhangi bir denetime tabi olmayan sertifika programlarının Bakanlık tarafından kabul görülmediği, AB uyum yasaları çerçevesinde aile danışmanlığının zorunlu hale geleceği bilgilerinin de asılsız olduğu bildirildi.

Bazı kurumlarda, aile danışmanlığı sertifikasına sahip kişilerin "Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışabileceği, aile mahkemelerinde bilirkişi danışmanı olarak hizmet verebileceği, rehabilitasyon merkezlerinde görev alabileceği, Bakanlıkların il merkez müdürlüklerinde çalışabilecekleri" bilgilerine yer verildiğinin tespit edildiği belirtildi.

Bakanlık, bu sertifikaya sahip kişilerin, sayılan bu yerlerde istihdam edilmelerinin rastlanan bir durum olmadığını aktardı.