Bir bardak şarap yerine, bir salkım üzüm

Uluslararası Spor Beslenme Uzmanı Sencer Bulut: Bir bardak şarap yerine, bir salkım üzüm daha faydalıdır.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Spor Beslenme Uzmanı Sencer Bulut, “Günde, bir bardak şarap yerine, bir salkım üzüm tüketmek çok daha faydalıdır” dedi. 
 
Sencer Bulut, “Her gün bir bardak kırmızı şarap tüketiminin, kalp ve damar sağlığı için iyi olduğunu savunan birçok yazı okumuşsunuzdur. Ancak bu ihtimal faydaların; şarabın içindeki alkol ile en ufak bir ilgisi olmadığını bu yazılar yazmamaktadır. Tamamen üzümden gelen bu fayda, aksine şarap halini aldığında gücünü ve etkisini de bir miktar kaybetmektedir. Yani kısaca, her gün bir bardak şarap içeceğinize, bir salkım üzüm tüketmek çok daha faydalı olacaktır” dedi. 

Alkol endüstrisinin bu tarz içerikleri bir pazarlama aracı olarak kullandığına dikkat çeken Sencer Bulut, “Her gün bir bardak şarap sadece güvenli ve zararsız değil, aksine faydalı deniyor. Bu tamamen yanlıştır” diye vurguladı.  
 
5 maddede alkolün zararları nelerdir?
 
Sağlıklı bir yaşam için alkol ve sigaradan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Sencer Bulut, 5 maddede alkolün zararlarına ilişkin şunları açıkladı:  

1-Alkol vücuda girdiğinde, vücudun alkali dengesini anında bozarak, asidik bir yapıya çevirir.

2-Alkol vücuda girdiğinde, protein metabolizmasını bozarak, kas/adele kaybını (muscle tissue breakdown) hızlandırarak, vücudunuzun daha fazla yağ depolamasına sebep olur.

3-Alkol barındırdığı miktarına bağlı olarak, 1 gram şeker 4 kaloriye eş değerken, alkolde 1 grama karşılık genel kalori miktarı 7 kaloridir. 

4-Alkol yediğiniz balık ve/veya ete daha ağızda ve yemek borusunda nüfuz ederek, vücut için kullanılamaz/faydalanılamaz hale getirir. 

5-Alkol kanserojen olup, şayet vücudunuzda bir kanser oluşum ihtimali var ise, bunu hızlandırır.
 
Alkol ve sigaranın gerçekte ne olduğunun bilinmesi gerektiğine de işaret eden Sencer Bulut, “Sağlıklı bir yaşam için; alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır. Nitekim, şarabı sağlık için içiyorum ifadesi de, bilim ile örtüşmemektedir” diyerek sözlerini tamamladı.