e-imza ile reçetelerde suistimal önlenecek

TEİS Genel Başkanı Saydan, "1 Ocak'ta SGK ile anlaşmalı tüm sağlık kuruluşlarının zorunlu olarak e-imza sistemine geçmesi suistimallerin önüne geçecektir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, 1 Ocak'tan itibaren SGK ile anlaşmalı sağlık kuruluşlarında görevli hekimler için zorunlu hale getirilen "e-imza" uygulaması ile suistimallerin, bu sayede de eczacıların şifre ile girilen reçetelerden kaynaklanan mağduriyetinin önüne geçileceğini bildirdi.  

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, basında sıkça "doktor şifrelerinin çalınarak pahalı ilaçların usulsüz yollarla reçete edilmesi" haberleri çıktığını anımsattı. 

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bu tür durumların yaşanmaması için 1 Ocak'da zorunlu "e-imza" uygulamasını hayata geçirmeyi planladığını aktaran Saydan, doktorların halen sadece şifre ile sisteme giriş yapılabildiğini, bunları ele geçirenlerin de kolaylıkla sahte reçete oluşturabildiğini belirtti. 

"e-imzayı aile hekimlerinin yüzde 40'ı kullanıyor" 

Aile hekimlerinin yüzde 40'ının e-imzaya geçtiğine, devlet, üniversite ve özel hastanelerde ise henüz bunun kullanılmadığına dikkati çeken Saydan, şunları kaydetti: 

"1 Ocak'ta SGK ile anlaşmalı tüm sağlık kuruluşlarının zorunlu olarak e-imza sistemine geçmesi suistimallerin önüne geçecektir. Elektronik imzaya geçişle e-imza cihazının klavyeden girilen basit şifrelere göre çalınma ve ele geçirilme riski düşecek ve cihazın koruma hassasiyetinin artmasıyla sorunlar azalacaktır." 

Şifre ile girilen reçeteler konusunda eczacıların zaman zaman sıkıntı yaşadığını kaydeden Saydan, "Eczanelerimize gelen her reçetede doktora ulaşıp 'bu reçeteyi siz mi yazdınız' diye sorma imkanımız yok. Ele geçirilmiş şifreler ile doktor tarafından yazılmamış e-reçetelere göre ilaç veren eczaneler mağdur ediliyor ve sorumlu tutuluyor" ifadelerini kullandı. 

SGK'nın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren e-imza ile e-reçete yazılmasını zorunlu hale getirmesinin olumlu olduğunu belirten Saydan, sonrasında "akıllı sağlık kartı" uygulamasına geçilmesi gerektiğini savundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir