İlk yardımın ilk kuralı: Bilmiyorsan dokunma

Doç. Dr. Cem Ertan, ilk yardım müdahalesi doğru yapıldığı takdirde hayatta kalma ihtimalinin yüzde 50 oranında artırdığını ifade ederek, ilk yardım eğitimi bilmeyen bir kişinin hastaya dokunmaması gerektiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İlk yardım eğitimleri hakkında bilgi veren Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Cem Ertan Ertan, ilk yardım eğitiminin günlük yaşamın her alanında hayati önem taşıdığını ifade etti. İlk yardımda yapılması gerekenleri 3 aşamada açıklayan Ertan, bu aşamaları "Yaralıyı güvenceli bir yere almak, teşhis koymak ve ilk yardım yapmak, ambulans çağırmak" olarak sıraladı.

İlk yardım eğitiminin temeli ‘bilmiyorsan dokunma’

Kalıcı sakatlıkları önlemek içim ilk yardım eğitimi almamış kimselerin müdahalede bulunmamaları gerektiğini söyleyen Ertan "Ani bir kalp durmasına eğer başarıyla müdahale edilirse, ambulans gelene kadar kişinin hayatta kalması sağlanmış olur. Bir kişinin kalbi durduktan sonraki ilk 3-4 dakika içerisinde müdahale edilirse sağ kalma ihtimali yüzde 50 oranında artar. Bu kişi on dakika müdahalesiz kalırsa, bu oran yüzde 2, 3'lere iniyor. İlk yardım eğitimi bilen kişi sayısı ne kadar fazla ise toplum içinde hayatta kalma olasılığı o kadar yükselir.” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir