Kadın bağışçıların sayısı arttı

Türk Kızılayına, yılın 9 ayında 1 milyon 399 bin ünite kan bağışı yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Kızılayına, yılın 9 ayında 1 milyon 399 bin ünite kan bağışı yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre kadın bağışçı sayısı yüzde 24 artarak, 131 bin 307 oldu. 

Türk Kızılayı'ndan alınan bilgiye göre, 2005'ten itibaren gönüllü, güvenli ve düzenli kan bağışı programını başarıyla yürüten Türk Kızılayı, yaptığı çalışmalarla her yıl bağış oranını artırıyor. 

Hedeflerini her sene yükselten Türk Kızılayı, gönüllü kan bağışçıları sayesinde ülkenin kan ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. 

Türkiye genelinde 16 bölge kan merkezi, 63 kan bağışı merkezi ve gezici araçlarla bağış toplayan Türk Kızılayı, bu yılın 9 ayında, rekorunu kırarak 1 milyon 339 bin 390 ünite kan bağışı rakamına ulaştı. Böylece geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük artış sağlandı. 

Ege birinciliği kaptırmadı 

Kan bağışında Ege (İzmir) Bölge Kan Merkezi 248 bin 659 üniteyle ilk sırada yer aldı. Bu bölgeyi 179 bin 112 üniteyle Kuzey Marmara, 143 bin 121 üniteyle Orta Akdeniz bölge kan merkezleri izledi. 

Yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış ise Doğu Karadeniz (Trabzon) Bölge Kan Merkezi'nde gerçekleşti. 

Kadın bağışçılarda yüzde 24 artış 

Düzenli kan bağışçılarının yüzde 89'u erkeklerden oluştu. 

Geçen yılın ilk 9 ayında kan bağışında bulunan kadınların sayısı 106 bin 109 iken, bu yıl aynı dönemde sayı yüzde 24 artarak, 131 bin 307 kişiye ulaştı. 

Hedef 1 milyon 868 bin ünite kan bağışı 

Türk Kızılayı Ulusal Güvenli Kan Temini Programı kapsamında bu yıl 1 milyon 868 bin ünite kan bağışı hedefleniyor. Bu hedefe ulaşılacağı öngörülüyor. 

Programın hedefi 2 milyon 300 bin ünite kan bağışına ulaşabilmek için kan bağış merkezi, mobil kan bağış aracı ve personel sayısını artıran Türk Kızılayı, bu kapsamda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 

Kan araçları yakılan Kızılay'a vatandaşlardan destek 

Van'ın en işlek caddelerinden Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'ndeki Güneydoğu Bölge Kan Merkezi önünde park halinde bulunan 3 mobil kan bağış aracı, Kobani'ye yönelik saldırıları protesto sırasında yakılarak kullanılamaz hale getirilmişti. 

Türk Kızılayı yetkilileri, araçların yakıldığını öğrenen duyarlı vatandaşların, Kızılaya destek için kan bağış merkezlerine gittiğini bildirdi. Yetkililer, vatandaşların, kan bağışlayarak Türk Kızılayının yanında olduğunu gösterdiğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir