Kalp hastalıkları ile mücadele tedaviden daha ucuz

Türkiye'de ölüm nedenleri arasında zirvede olan kalp ve damar hastalıklarıyla mücadele etmek tedavi sürecinden daha ucuza geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANTALYA- Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Mahmut Şahin, kalp ve damar hastalıklarının Türkiye'de en fazla ölüme neden olan hastalık olduğunu ve genelin aksine bu hastalıklara yakalanma yaşlarının daha erken olduğunu vurguladı.

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından 32. kez düzenlenen Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi Antalya’da başladı. Kongre öncesinde düzenlenen basın toplantısında, kardiyoloji alanında yeni bulgular hakkında bilgi verildi. Güncel tartışma konusu olan kolestrol ilaçlarına ilişkin, yayınlanan haberlerin mutlaka ilacı kullanması gerekenlerin ilaç bırakmasına neden olduğu vurgulanırken, bunun tıbbi bir hata, hatta suç olduğu ve daha maliyetli sonuçlara yol açağı görüşü savunuldu.

Mahmut Şahin, önleyici hekimliğin her zaman hastalık tedavisinin önünde olduğunu belirterek, sağlıklı beslenme ve hareketlilik ve bilinçli bir yaşam sürülerek hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu vurguladı. Şahin DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'de kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaşının genel orandan daha düşük olduğunu belirterek, ana amaçlarının 65 yaşına kadar bu hastalıklara yakalanmadan yaşam sağlama olduğunu vurguladı. Türkiye'nin en fazla kaynak harcadığı alanlardan birinin kalp-damar hastalıkları olduğunu, çok sayıda hasta olduğu için birim maliyetler düşük görünse de ciddi kaynak aktarıldığını anlattı.

Şahin, “Hastalıkla mücadele kesinlikle daha maliyet etkin. Çünkü yürümek bedava. Sağlıklı beslenme, bilinçli beslenmeye dikkat etmek, hareketlilik, sigara kullanmama bütün bunlar hastalıkla mücadele için gerekli unsurlar” dedi.

Kongre güncellenen tedavi kılavuzları yanında yeni bildiriler de sunulacak. Bunlar arasında bulunan çay ve kahve tüketimine yönelik yeni çalışmada, çayın kalbe yararlı olduğu ortaya konuldu. Kahvenin ise herhangi bir yararı olmamakla birlikte herhangi bir zararı olmadığı tespit edildi.

Maliyeti düşük tedaviler ön plana çıkıyor

Bu arada Ömer Göktekin, maliyet etkin tedavilerin ağırlığının hızla arttığını söyledi. Açık kalp ameliyatları yerine, damar içine girilerek hastaların bazen ertesi günü taburcu olmasına imkan veren stent, kalp kapakçığına yapılan müdahalelerin (TAVI) yaygınlaştığını ve kısa süre içinde açık kalp ameliyatlarının toplam müdahaleler içindeki payının yüzde 5'in altına düşeceğini anlattı.

Bu arada, günümüz yaşam biçimi içinde uyku süresinin kısaldığı ve 6 saatten az uyku ile stresin kalp damar hastalıklarına yönelik risk oluşturduğunun kesin olarak belirlendiği belirtildi.