Kanser sanatla iyileşiyor

Neolife Tıp Merkezi, gelenekselleştirdiği tiyatro etkinliğinin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Kanserle Savaş Derneği (TKSV), Beşiktaş Belediyesi, Tiyatro Hayat ve Neolife Tıp Merkezi işbirliğinde sahneye konulan tiyatro oyunu için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Neolife Tıp Merkezi tedavi ekibi, idari ekip, onkoloji tanı/tedavisi almış hasta ve hasta yakınları tarafından oluşturulan dramaterapi grubu 26 Şubat Perşembe saat 20:30’da Fulya Sanat Merkezi’nde ‘Feza’ adlı müzikli oyunla ‘perde’ diyecek. 

Yazım ve yönetimini Tiyatro Hayat dramaterapi eğitmenleri Mana Uygur ve Kerem Muslugil’in yaptığı ve ücretsiz olarak sahnelenecek oyun, galaksilerarası bir yolculukta ‘yeni bir yaşam ve yerleşim projesi’nin olağandışı tanıtım gecesinde geçiyor. 

Dans ve müziklerle 1 saat boyunca izleyicilere keyifli anlar yaşatacak oyunda farklı yaşam ve kültürlerden sekiz kadının galaksideki son kara parçasını almak için girdiği “savaş” ve “mücadelenin” hikayesi aktarılıyor. İlk olarak ‘Kaldırın Şalterleri’ adlı oyunla 2013’te, geçtiğimiz yıl ise ‘Aşk Değil Roma’n’ adlı oyunla sahneye çıkan ‘onkoloji serüvencileri’ bu yıl da izleyiciyle buluşacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Herkesi bu anlamlı gecenin bir parçası olmak üzere oyuna davet ettiklerini ileten Neolife Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Nesrin Aslan “Bizler Neolife Tıp Merkezi olarak hizmet verdiğimiz onkoloji hastalarına sunduğumuz ileri tıp teknolojileriyle donatılmış tanı ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra onların hayatlarına yeni açılımlar sunacak projeler geliştirmekten de büyük mutluluk duyuyoruz.  Türkiye Kanserle Savaş Vakfı’nın önemli katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz bu projenin hastalarımıza olduğu kadar bizler için de ‘iyileştirici’ bir etkisi bulunuyor” dedi. 

Neolife Tıp Merkezi Psiko-Onkologu ve ‘Feza’nın oyuncularından Elçin Biçer de 16 haftalık dramaterapi seanslarının ardından sahneye koyacakları oyun için çok heyecanlı olduklarını belirterek “Hastalıktan sonra sanat  iyileşme, değişim, dönüşüm ve sağlamlaşma sürecimize katkıda bulunuyor. Bu enerjiyi, sahnede izleyen ve tanıklık eden herkes ile paylaşmak için sahnedeyiz.” diye konuştu. 

Tiyatro Hayat Dramaterapi Eğitmeni Mana Uygur da oyunun hastalar ve toplumsal farkındalık için özel olarak yazıldığının altını çizerek 
“Oyunumuzda kitlesel, bireysel tüketimin ve sahip olmanın ‘yetersizliğine’ vurgu yapılarak, tüketimin varolmanın yükünü hafifletmediği gibi aksine insanlığı azalttığını alışılagelmişin dışında bir anlatımla seyirciye iletmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Dramaterapi ve kanser

Son teknolojiyle donatılmış cihazlar ve alanında uluslararası başarılara imza atmış profesyonel ekibiyle güncel tedavi yöntemlerinin uygulandığı Neolife Tıp Merkezi, hastalarının tedavilerini, onların sosyal yönlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarla da destekliyor. Merkez, tedavi sırasında hastanın yaşam kalitesinin yükseltilerek kanser tanı ve tedavi yöntemleri konusunda da farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Neolife Tıp Merkezi ve TKSV tarafından ücretsiz olarak sunulan dramaterapi hizmeti, bireyleri  hem psikolojik hem de sosyal olarak destekliyor. Son yıllarda destekleyici tedaviler arasında ön plana çıkan dramaterapi, kişilerin kendini daha rahat bir biçimde ifade ederek içsel bir denge ve güvene ulaşmasına katkı sunuyor. 

Türkiye’de bir ilk

Bugüne kadar sağlık alanında dışavurumcu sanat terapisi yaygınlıkla kullanılmakla beraber yaratıcı drama ağırlıklı olarak tasarlanmış dramaterapi onkoloji alanında Türkiye’de ilk defa Neolife Tıp Merkezi’nde uygulandı. Hasta, hasta yakınları ve profesyonel tedavi ekibinden oluşan dramaterapi grubun ses, nefes, beden dili ve yazı atölyesi uygulamaları ile çeşitlendirilmiş dramaterapi çalışmaları 4 ay sürüyor. Ekip, çalışmalar kapsamında bir tiyatro eserini de sahneye koyuyor. 

İki yıldır oyunlarıyla büyük beğeni toplayan grup, 8 kişi ile başladığı tiyatro yolculuğuna geçtiğimiz yıl 14 bu yıl ise 19 kişiyle devam ediyor.