Orman ürünlerinde 60 yıllık tebliğ değişiyor

Endüstriyel ormanlarda kesim işleri kolaylaşıyor, orman ürünlerinin satış ihalesine sınırlama geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclis Başkanı Yardımcısı ve Batı Akdeniz Keresteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Altınok, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 60 yıl aradan sonra ‘Oduna Dayalı Orman Ürünlerinin Satış, Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ Taslağı’ hazırladığını belirtti. Altınok, yeni tebliğe göre, artık orman ürünlerinin satış ihalesine herkesin giremeyeceğini, endüstriyel orman sahalarında ağaç kesimlerinin kolaylaştırılacağını söyledi. 

Orman ürünleri sektörünün sorunlarını ve değişiklik konusundaki görüşlerini anlatmak amacıyla Ankara’da Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ve sektör temsilcilerinin bir araya geldiğini aktaran Altınok, toplantıya TOBB Ormancılık Sektörü Meclis Başkanı Ahmet Kahraman'ın da katıldığını söyledi. Toplantıda, lif-yonga, kağıt, palet ve kereste üreten sektör temsilcilerinin sorunları dile getirilerek tebliğ taslağı hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Altınok, Orman Kanunu’nun 1956 yılından bu yana değişikliğe uğramadığını ve kanunda sektör temsilcilerini sıkıntıya düşüren birçok yönetmeliğin değişmesi gerektiğini söyledi. Sektör temsilcilerinin desteklenmesini istediklerini, toplantıda da tebliği taslağına ilişkin görüşlerini ilettiklerini anlatan Altınok, “Tebliğ de yapılacak değişiklik orman ürünleri sektörünün sorunlarının çözümünü kolaylaştıracak. Yeni tebliğ ile endüstriyel orman sahalarında ağaç kesimleri kolaylaştırılacak. 60 yıldır böylesine geniş kapsamlı bir değişiklik yapılıyor ve ilk kez sektörün görüşü alınıyor” dedi.

İhaleye her isteyen giremeyecek 

"Taslağa göre, ormanda kesim işlemleri ile orman ürünleri satış ihalesinde kolaylıklar getirilecek” diyen Altınok, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orman ürünleri satış ihalesine herkes giremeyecek, ihaleye orman ürünleri imalatı yapan firmalar katılacak ve yılda 25 bin metreküp üzeri imalat yapanlardan kapasite belgesi istenecek. İşletmesi büyük olanlardan 25 bin metreküp üzerindekilere orman tahsisi verilecek. Satış ihaleleri daha erken yapılacak. Kızılçam orman ürünleri sadece Batı Akdeniz bölgesinde yer alıyor. Kızılçamların dağda, ormanda kesilmesi ve imalathaneye getirilmesi sürecinde bir çok sıkıntı yaşanıyordu. Orman işletmesi ürünleri önceden kendisi kesip işleyip satıyordu. 5-6 yıldır da orman işletmesi ağaçları dikili satıyordu. Dikili satış olduğu için de o bölgedeki orman köylüsü ve orman kooperatifl eri ile sorun yaşanıyordu. Ağaç kesme, yükleme ve sürtme ile doğa koşullarında çok sıkıntılar yaşıyorduk. Yazın kesim yasak olduğu için orman işletmesi kışın ürün veriyordu. Kış koşullarında da dağda kalan ağaçlarda ürün kaybı oluyordu. Ağaç kurtlanıyordu. Değişiklikle bunun önlemi de alınacak. Ormanda kesim daha da kolaylaştırılacak." Önceden 3 ayda satış yapıldığını yapılacak değişiklikle bu sürenin 10 aya kadar süreceğini anlatan Altınok, "Ödemeler 10 aya kadar yapılabilinecek. Orman ürünleri satış ihale koşulları değişecek” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir