Sağlık Bakanlığı artık 6 dilde "konuşuyor"

Turistler için açılan çağrı merkezinden verilen tercümanlık hizmetine 2 dil daha eklendi -7 gün 24 saat aranabilen merkezde Almanca, İngilizce, Arapça ve Rusça'nın yanı sıra Fransızca ve Farsça bilen tercümanlar da görevlendirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanlığının turistler için açılan çağrı merkezinden verilen tercümanlık hizmetine 2 dil daha eklendi.

     7 gün 24 saat aranabilen merkezde Almanca, İngilizce, Arapça ve Rusça'nın yanı sıra Fransızca ve Farsça bilen tercümanlar da görevlendirildi.
     Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dursun Aydın,Türkiye'ye turist olarak gelip sağlık sorunu yaşayan ya da tedavi olmak üzere bir sağlık kuruluşuna başvurmak isteyenler için açılan 444 47 28 numaralı hattın, 7 gün 24 saat aranabildiğini söyledi.
     Aydın, bu numarayı doğrudan çeviren ya da 112 acili veya 184 SABİM'i arayan yabancıların, tercüman ve doktor ile kurulan telekonferansla derdini aktarabildiğini belirtti.
    
"Kamu-özel fark etmez"
    
     Aydın, 444 47 28 numaralı Yurt Dışı Çağrı Merkezinin sadece kamu hastaneleri için hizmet vermediğini vurgulayarak, "Yabancı konuğumuz özel bir hastaneye de gitse eğer derdini anlatamıyorsa merkezimiz aranıp yardım istenebilir" diye konuştu.
     Pilot olarak 2 yıl önce başlatılan, ilk etapta Almanca, İngilizce, Arapça ve Rusça dillerinde tercümanlık hizmeti verilen merkezde artık Fransızca ve Farsça bilenlerin de görevlendirildiğini anlatan Aydın, "Ülkemize gelen İranlı turist ve Afgan hasta sayısının artması, Fransız turistlerin de kendi dillerinde konuşmayı tercih etmesi nedeniyle hizmet verdiğimiz dillere Farsça ve Fransızcayı ekledik" dedi.
     Ayda 800 civarında çağrı gelen merkezin, 2 bin çağrıyı karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu bildiren Aydın, uygulamayla ilgili şu bilgileri aktardı:
     "Telefon başındaki arkadaşımız, arayanın yabancı olması halinde hemen turist, doktor ve tercüman arasında telekonferans görüşmesi yaptırıyor. Turist hastaneye geldiğinde de bu hat aranırsa doktora derdini kendi dilinde anlatabiliyor. Böyle bir uygulama dünyada yok. Dünyadaki uygulama, turiste tercüman getirilmesi şeklindedir."
     En fazla İngilizce ve Arapça dillerinde çağrı aldıklarını belirten Aydın, en çok İstanbul ve Antalya'dan çağrı geldiğini söyledi.
     Aydın, numaranın başına "0090312" eklenerek hattın yurt dışından da aranabileceğini kaydetti.