Sağlıkta veri analitiği bire on kazandırıyor

Teradata Global Sağlık Sektörü Çözümleri Direktörü David Wiggin, sağlık alanında hasta ve hastalık takibi için veri analitiğine yapılan yatırımın bire on kazandırdığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın gündemindeki en önemli konulardan biri olan sağlık hizmetlerinde maliyetleri düşürme ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma, artık veri analitiği ile mümkün. Dünyada sağlık sektörü, giderek artan hasta maliyetlerini kontrol altına alarak maliyetleri düşürme ile hastalara daha iyi bakım ve kaliteli hizmet vermek arasında sıkışıp kalmış durumda. Örneğin ABD hükümetinin sağlık sektörüne yaptığı harcamalar, yıllık ekonomik büyüme rakamından daha fazla.  

Ülkelerin sağlık sistemleri ve küresel sağlık sektörü, veri işleyerek ve büyük veriyi analiz ederek maliyetleri kontrol altına alabildiği gibi aynı zamanda kar da edebilir. Örneğin büyük verinin analizi sayesinde ABD'de sağlık harcamalarının yüzde 8 oranında azaltılabileceği tahmin ediliyor.

8-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 3. Sağlık Bilişim Zirvesi'nde ilk gün bir konuşma yapan Teradata Global Sağlık Sektörü Çözümleri Direktörü David Wiggin, yüksek kalitede bakımı ve sağlık hizmetlerini düşük maliyetlerle yapmanın kritik önemine değindi ve bunun da veriyi doğru yöntemlerle analiz ederek sağlanabileceğinin altını çizdi. 

Wiggin, sağlık alanında hasta takibinde veri analitiğine yatırım yapan kuruluşların bire on kazanç sağladığına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Veri analitiği ve veri işleme sağlık alanında maliyetleri düşürmenin yanı sıra sahteciliğin tespiti ve önlenmesi, hasta memnuniyetinin sağlanması, tedarik zinciri yönetimi, hizmet kalitesinin artırılması, program yönetimi gibi pek çok alanda büyük yarar sağlıyor. Makro politikalar açısından bakıldığında da mali şaffaflığı sağlamada ve daha sağlıklı bir toplum için makro ekonomik fayda üretmede son derece etkin. Veri analitiği ile sağlıkta hizmet kalitesinin artırılması, insan ömrünün uzamasını sağlayacaktır ve bu da ülke refahının artmasına yol açacaktır.”

David Wiggin sağlık kuruluşlarına büyük veriden değer elde etmek için dikkat edilmesi gereken kritik maddeleri ise şöyle sıraladı: 

Büyük veri analitiğinde başarı için on adım 

1. Veri keşfine yatırım yapın.
2. Bütün işletme verilerinizi analize dahil edin.
3. Analizi kolaylaştırın: Kısa ve devamlı analizlerle keşfi destekleyin, zaman ve emekten tasarruf edin.
4. Yapılandırılmamış veriden korkmayın, dikkate alın!
5. Başarı öykülerini yabana atmayın. 
6. Net iş hedefleri belirleyin.
7. Önceki deneyimlerden haberdar olun, işe sıfırdan başlamayın.
8. Deneyimli bir ekiple çalışarak birkaç adım önde olun. 
9. Analitiği demokratikleştirmek için plan yapın. 
10. Veri analitiğine yatırım yapmadan önce bir deneme sürüşü yapın.