Yakışanı değil gözünüzü koruyanı alın

Havaların ısındığı, güneş ışınlarının gözleri rahatsız edici boyutta etkili olduğu ilkbahar ve yaz döneminde güneş gözlüğüne olan talep artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İlkbahar ve yaz döneminde gösterilen ilgi nedeniyle kalitesiz güneş gözlükleri, işporta tezgahlarında ya da ucuz ürünler satan mağazalarda 10 ile 50 lira arasında satışa sunuluyor.

Mağazalarda satılan ve UV ışınlarını kesici özellikle olanlar ise yaklaşık 100 liradan başlayan fiyatlardan alıcı buluyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Taşkıran Çömez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneşin kendisini daha fazla hissettirmeye başladığı bugünlerde, "zararlı UV", yani mor ötesi ışınlardan göz ve göz çevresi dokuların korunmasının daha fazla önem kazandığını söyledi.

Doç. Dr. Çömez, gözlerde oluşabilecek hasarların önlenmesi bakımından Türkiye koşullarında yüksek ultraviyole blokajlı güneş gözlüklerinin kullanılmasının önem kazandığını belirtti.

Türkiye'de güneş gözlüklerinin yaygın olarak "yüze yakışan bir çerçeve"nin seçilmesiyle kısıtlı kaldığına dikkati çeken Arzu Taşkıran Çömez, "Oysa burada önemli nokta, UV blokajlı yüksek camların seçilmesidir." ifadesini kullandı.

"Araç kullananlar kahverengi veya siyah tercih etmeli"

Çömez, halk arasında güneş gözlüğü seçimine ilişkin bilinen bazı yanlışlar olduğuna da değindi.

Gözlük camlarının koyu renk ya da açık renk olmasının UV blokajı ile bir ilgisinin bulunmadığı bilgisini veren Doç. Dr. Çömez, şöyle devam etti:

"Bu blokaj özelliği, gözlük camı üretimi aşamasında cama eklenen bir özelliktir. Herhangi bir renk de UV açısından önemli değildir. Örneğin mavi, kahverengi ya da kavuniçi camlarda UV blokajı yapabilir. Kahverengi ve siyah camların özellikle araç kullanan kişilerde renklerin daha net ortaya konulması bakımından daha uygun veya kullanımının daha kolay olduğu bilinmektedir."

Güneş gözlüğü alırken yüksek UV blokajlı olan camların seçimi sonrasında yüze uygun çerçevenin seçilmesinin önemine vurgu yapan Çömez, "Ehil, emin olduğumuz yerlerden sertifikalı ürünlerin temini, göz sağlığı için çok önemlidir." dedi.