Galatasaray ilk yarıda kazandı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Akhisar Belediyespor’a karşı oynayan takımların topun hâkimiyetini ele geçirmesi ve oyunu rakip yarı alanda oynaması hiç de sürpriz bir gelişme değil. Hatta savunmaya gömülü bu anlayışın Ege temsilcisinin karakteristik özelliklerinden biri olduğunu söylersek, sanıyorum hata yapmamış oluruz. Türk Telekom Arena’da oynanan Galatasaray – Akhisar Belediyspor maçının ilk devresinde de aynı görüntü vardı. Yalnız bir farkla. Ligdeki başarısını hızlı hücumlara çıkış becerisine borçlu olan yeşil-siyahlı takım, bütün bir 45 dakika boyunca sahasında çakılı kaldı. Hem rakibini tehdit etmeyip hem de Galatasaray’a topla oynaması için alan bırakınca sarı-kırmızılıların işlerini kolay görmesine ben hiç şaşırmadım. Futbolseverlerin kolaylıkla hatırlayabileceği gibi Akhisar Belediyespor, Kadıköy’deki Fenerbahçe maçının da ilk yarısına 2-0 mağlup girmiş, ikinci yarıda hem oyun mantalitesinde hem de kadroda yaptığı değişikliklerle iki gol bulmayı ve puanlara ortak olmayı başarmıştı. Hem o maçın hem de bu maçın ilk yarısını izledikten sonra teknik direktör Cihat Arslan’ın maç başı planlarını yanlış stratejiler üzerine kurduğuna dair bir izlenime kapıldığımı söylemeliyim. Genelde 4-2-3-1 oynayıp, Rodallega’nın arkasında topla alışverişi daha iyi oyuncularını kullanan Arslan, Galatasaray karşısında Onur, Sami ve N’Guemo’ya forma verdi. Doğrusunu söylemek gerekirse Onur ve Sami sahada kaldıkları süre boyunca hiçbir şey yapmadılar. Zaten maç içindeki oyuncu değişikliklerine bakınca bu tespitin yansımasını görebilirsiniz.

Sahaya ofansif bir kadro sürmeyi tercih eden Mustafa Denizli, her iki bek bölgesinde Olcan ve Tarık’ı kullanarak kapanacağını düşündüğü Akhisar savunmasını oyuna genişlik vererek açmak istedi. Maç genelinde Yasin ve Podolski’nin oyun içi etkinlikleri, tecrübeli hocanın bize doğru bir taktik kurguladığını anlatıyor gibiydi. Bu noktada Olcan’ın da bindirmeleriyle faydalı olduğu söylenebilir ancak Tarık’ın Galatasaray seyircisiyle barışması için çok daha iyi performanslar ortaya koyması gerekiyor. Orta alanda Selçuk İnan’ın yokluğunda Bilal’in tercih edilmesi de Chedjou’nun sert ve dinamik oyunuyla göbeğe çekilmesi de eldeki mevcutlarla verilebilecek en iyi kararlardı. Dolayısıyla Galatasaray’ın gerek eksikleri gerekse de lig yarışındaki motivasyon kaybı nedeniyle bir kazaya daha uğramaması adına Mustafa Denizli’nin kenar yönetimini başarılı bulduğumu söylemeliyim. İkinci 45 dakikada oyuna çıkma konusunda daha istekli görünen Akhisar Belediyespor, bilhassa Güray’ın bulunduğu kanadı oldukça yıprattı. O bölgeye Semih Kaya ile yama yapılması da pansuman olmaktan öteye gidemedi. Şahsi fikrim Denayer ve Carole forma giymeye başladıklarında sarı-kırmızılı takımın kenarlardaki savunma zaaflarını makul düzeye indirebileceği yönünde. Muhtemelen ara transfer döneminde Denizli’nin ilk takviye isteyeceği bölge “defansif orta alan” olacaktır. Zaten gerek bek bölgesindeki gerekse de ön libero tabir ettiğimiz alandaki eksikleri alt alta koyduğumuzda Galatasaray’ın neden ligin en fazla gol atan takımlarından biri olmasına rağmen hedeflerinden uzaklaşmak durumda kaldığına dair anlamlı sonuçlar elde edebiliyoruz. Dolayısıyla geçmiş yazılarımda belirttiğim gibi sarı-kırmızılıların devreye maksimum puanı kazanarak girmeleri, yarışa yeniden dönme konusunda son derece önemli.
Netice itibariyle, sarı-kırmızılıların 3-2 kazandıkları maça konuk Akhisar Belediyespor’un ilk yarıdaki kötü performansıyla havlu attığını düşünüyorum. İkinci devrede maça ortak olma hususunda çaba gösterseler bile bu kadar kötü bir kaleci performansıyla (Lukac) bunun gerçekleşmesi zaten mucize kabilinden olurdu.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 16 HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

Gaziantepspor-Çaykur Rizespor
Gaziantep çıkışta- Gaziantepspor, 16. haftanın açılış maçında Çaykur Rizespor’u ilk yarıda bulduğu gollerle 2-0 mağlup ederek ligdeki yenilmezlik serisini dört maça çıkarttı. Karşılaşmada kırmızı-siyahlı ekibin gollerini 5.dakikada Larsson ve 13.dakikada Orkan Çınar kaydetti. İkinci devrede etkinliğini arttıran Çaykur Rizespor, geliştirdiği ataklarda Gaziantepspor kalecisi Karcemarskas’a takılınca maç ilk yarıdaki gollerle 2-0 sona erdi. Mutlu Topçu’nun öğrencileri bu galibiyetle puanlarını 22’te yükseltirken, Çaykur Rizespor 21 puanda kaldı. Süper Lig’de ilk yarının son haftasında Gaziantepspor deplasmanda Antalyaspor ile karşılaşacak. Rizespor’un sahasındaki rakibi ise Başakşehir olacak.

Torku Konyaspor-Bursaspor
Kâbus devam ediyor- Bursaspor yeni teknik direktörü ile kötü gidişe son vermek amacıyla çıktığı ilk maçta Torku Konyaspor’a 1-0 mağlup oldu. Maçın tek golünü 44. dakikada Rangelov’un asistinde Bajic ağlara gönderdi. Hamza Hamzaoğlu yönetiminde ilk maçına çıkan Bursaspor’da Balazs Dzsudzsak, 72. dakikada kırmızı kart görerek takımını eksik bıraktı. Bu sonuçla arka arkaya altıncı mağlubiyetini alan Bursaspor 15 puanda kalırken, Torku Konyaspor puanını 26’ya yükseltti. Süper Lig’in 17. haftasında Bursaspor sahasında bir başka sorunlu takım olan Mersin İdman Yurdu’nu konuk edecek. Torku Konyaspor ise zorlu Beşiktaş deplasmanında puan arayacak.

Mersin İdman Yurdu-Kasımpaşa
Donk’tan sihirli dokunuş- Spor Toto Süper Lig’in 16. haftasında Mersin İdman Yurdu, Kasımpaşa’ya maçın son anlarında yediği golle 2-1 yenildi. Mersin İdman Yurdu henüz ilk dakikada Servet Çetin ile öne geçmesine rağmen Kasımpaşa Eren Derdiyok ile skoru eşitledi. Konuk takımda 84. dakikada ikinci sarı kartını gören Vasil Bozhikov takımını 10 kişi bırakırken, ev sahibi ekipte de uzatma dakikalarında Milan Mitrovic kırmızı kartla oyundan atıldı. Maçın son saniyelerinde ise Eren’in asistinde Donk golü attı ve skoru belirledi. Bu sonuçla Kasımpaşa 29 puana ulaşırken Mersin İdman Yurdu 10 puana yükseldi. 17. haftada Mersin ekibi Bursaspor ile Kasımpaşa ise Trabzonspor ile oynayacak.

Sivasspor-Kayserispor
Gol sesi çıkmadı- Ligin alt sıralarını yakından ilgilendiren ve hakem Suat Arslanboğa’nın yönettiği maçta Sivasspor, Kayserispor’la berabere kaldı. Sivas 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşmada iki takım da hücumda net fırsatlar yaratmakta zorlanınca, maç başladığı gibi golsüz eşitlikle sona erdi. Her iki kaleci takımların geliştirdiği az sayıdaki atakta başarılı performans gösterdiler. Bu sonucun ardından Sivasspor 14 puanda kalırken, Kayserispor ise 18 puanda kaldı. Süper Lig’de ilk yarının son haftasında Medicana Sivasspor, deplasmanda Fenerbahçe ile karşılaşacak. Kayserispor ise Kadir Has Stadı'nda bir başka büyük takımı, Galatasaray’ı konuk edecek.

Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 
Yine tek kurşun- Süper Lig’in 16. haftasında Ankara’da Gençlerbirliği’ne konuk olan Fenerbahçe, Fernandao’nun 34.dakikadaki golü ile kazandı. Maç boyunca rakibine pozisyon şansı vermeyen sarı-lacivertli ekip, gol yollarında yine bekleneni veremedi ve geliştirdiği tehlikeli ataklardan sonuç alamadı. Zaman zaman elektriklenen mücadelede Nani ve Fernandao gördükleri sarı kartlarla cezalı duruma düştüler. Bu sonucun ardından şampiyonluk yarışının güçlü adaylarından Fenerbahçe puanını 37 yaptı. Sıkıntılı günler yaşayan Gençlerbirliği ise 13 puanda kaldı. Süper Lig’in 17.haftasında Fenerbahçe sahasında Medicana Sivasspor’u konuk edecek. Başkent temsilcisi ise deplasmanda Eskişehirspor ile kritik bir maça çıkacak.

M.Başakşehir-Eskişehirspor
Başakşehir geriden geldi- Spor Toto Süper Lig’in 16. haftasında Medipol Başakşehir, Fatih Terim Stadı’nda Eskişehirspor’u konuk etti. Ev sahibi ekip, ilk yarısını geride kapattığı maçı 2-1 kazanarak puanını 29’a yükseltmeyi başardı. Maça hızlı başlayan Eskişehirspor henüz 2. dakikada Emre Güral’ın kaydettiği golle öne geçti. Kalan dakikalarda gol olmayınca takımlar soyunma odasına 1-0’lık skorla girdi. Maçın ikinci yarısında ataklarını arttıran Başakşehir, 52. dakikada Mehmet Batdal’ın kafa golüyle maça denge getirmeyi başardı. 72.dakikada ise Medipol Başakşehir’de kazanılan penaltıyı Emre Belözoğlu gole çevirerek skoru tayin etti. Ligin dibine demir atan Eskişehirspor bu mağlubiyetle 7 puanda kaldı.

HAFTANIN TAKIMI:    Trabzonspor

HAFTANIN İNCİSİ:    “Türkiye’de bir iki hoca hariç hepsini cebimden çıkarırım.” İlhan CAVCAV

KARE AS:            Lukas Podolski (Galatasaray)
                Doka Madureira (M.Başakşehir)
                Eren Derdiyok (Kasımpaşa)
                Stephane M’Bia (Trabzonspor)

GOL KRALLIĞI:     13 Gol – Samuel Eto’o (Antalyaspor)
 11 Gol – Mario Gomez (Beşiktaş)
 11 Gol – Hugo Rodallega (Akhisar Bld. Spor) 
9 Gol – Leonard Kweuke (Ç.Rizespor)
8 Gol – Badou Ndiaye (Osmanlıspor)

PUAN DURUMU
Takım    O    G    B    M    A    Y    P
Fenerbahçe    16    11    4    1    25    12    37
Beşiktaş    15    11    2    2    34    16    35
Galatasaray    16    8    5    3    37    22    29
İ.Başakşehir    16    9    2    5    23    14    29
Kasımpaşa    16    8    5    3    22    13    29
Akhisar Bld.    16    8    4    4    24    17    28
Konyaspor    16    7    5    4    19    20    26
Trabzonspor    16    7    2    7    21    21    23
Gaziantepspor    16    6    4    6    17    23    22
Rizespor    16    5    6    5    22    21    21
Antalyaspor    16    5    5    6    25    31    20
Osmanlispor FK    15    5    3    7    20    16    18
Kayserispor    16    4    6    6    14    16    18
Bursaspor    16    5    0    11    14    26    15
Sivasspor    16    2    8    6    16    21    14
Gençlerbirliği    16    3    4    9    14    23    13
Mersin İ. Yurdu    16    2    4    10    20    34    10
Eskişehirspor    16    2    1    13    15    36    7

NOT: Osmanlıspor – Beşiktaş karşılaşması değerlendirmede yer almıyor.

TEKNİK ANALİZ
(Trabzonspor – Antalyaspor)

Üçlü savunma yaramadı
Yusuf Şimşek’in ayrılmasından sonra takımı teknik anlamda Mehmet Uğurlu – Samuel Eto’o ikilisine emanet eden Antalyaspor, Trabzon deplasmanında ummadığı bir yenilgiyle karşılaştı. İkilinin ortak kararı mıydı bilinmez ancak kırmızı-beyazlı takımın bu karşılaşmada üçlü savunmayı (3-4-1-2) tercih etmesinin yenilgide önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Antalyaspor savunmasına kanatlardan maç boyu destek gelmeyince, bordo-mavili ekibin bu alanları kullanarak oldukça tehlikeli akınlar geliştirdiğini gördük. Konuk takımın zaman zaman hücumda çoğalarak yarattığı tehlikelerde kaleci Onur Kıvrak’a takılması, aslında maçın sonucunu belirleyen bir gelişmeydi. Rakibini 3-0 mağlup eden Trabzonspor, biraz daha dikkatli ve şanslı olabilse farkı daha da açması işten bile değildi. 

HAFTANIN MAÇI
(Galatasaray – Akhisar Bld. Spor)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Galatasaray: 123.000.000 euro (26 Futbolcu)    Galatasaray: 27,5
Akhisar Bld. Spor: 28.000.000 euro (25 Futbolcu)    Akhisar Bld. Spor: 29,2
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016