Sanayinin büyümeye katkısı güçlenecek

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.3 artan sanayi üretiminin, piyasadaki büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edilmesini sağlayabileceği düşünülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yılın ilk çeyreğinde ihracat odaklı ve stoka yönelik üretim ile yüzde 5.3 artan sanayi üretimi, liradaki değer kaybı, faizlerdeki artış ve siyasi endişeler nedeniyle düşük kalması beklenen büyümenin ilk çeyrekte endişe edilenden çok daha yüksek bir artış gösterdiğine işaret etti.

Bazı ekonomistler büyümenin ilk çeyrekte yüzde 5'in üzerine çıkma olasılığına dikkat çekerken, üst düzey bir ekonomi yetkilisi de yüzde 5'in altında kalsa da yine de siyasi endişelerin en üst noktaya çıktığı bir ortamda gerçekleşen yatırımlar sayesinde önemli bir büyüme olabileceğini söyledi.

Arındırılmamış sanayi üretimi martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 olan beklentilerin üzerinde yüzde 4.15 arttı. Bu verilere göre, ilk çeyrekte sanayi üretimindeki artış yaklaşık yüzde 5.3 oldu.

Büyüme hedeflerinin yakalanması adına önemli bir dönemden geçildiğini belirten üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Sanayi üretiminin yanı sıra bazı göstergeler büyümenin ılımlı şekilde devam ettiğini gösteriyor. Kredi büyümesi, tüketici güveni gibi tüketicilere dair göstergeler çok ciddi bir büyümeye işaret etmese de yatırım tarafındaki göstergeler büyümede sıkıntı olmadığını gösteriyor" dedi ve ekledi:

"Belki yüzde 5'lik bir çeyrek büyümesi olmayacak ama yine de önemli bir büyüme görülecek. İlk çeyrekte Türkiye'deki ortam ve dünya ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle daralma beklentisi varken büyüme açısından iyi bir çeyrek ortaya çıkacak" dedi.

Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar tarafından yayımlanan raporda, "Sanayi üretimi yıllık artış ortalamasının birinci çeyrek itibarıyla yüzde 5.3 seviyesinde gerçekleşmesi, piyasada 2014'ün ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ve 2014 yılı büyüme rakamlarının yukarı yönde revize edilmesine neden olabilir" denildi.

Rapor şöyle devam etti: "Piyasa faizlerinin Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyelerine çıktığı bir dönemde sanayi üretiminin ilk çeyrekte yüzde 5'in üzerine yükselmesi, piyasada yüzde 2 seviyelerinde bulunan 2014 yılı büyüme tahminlerinin yüzde 3 seviyelerine revize edilmesinin anlamlı olacağını ortaya koyuyor."

Ekonomi yönetimi "yüzde 4" beklentisini koruyor

2014'te büyümenin yüzde 2'nin hemen üzerinde oluşması beklenirken ekonomi yönetimi ise yüzde 4 veya hafif altında bir büyümenin rahatlıkla sağlanabileceğini uzun bir süredir belirtiyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "büyüme konusunda endişemiz yok" derken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu yıl yüzde 4'e yakın bir büyümenin rahatlıkla sağlanabileceğini düşünüyor.

OVP'ye göre Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 4 büyümesi beklenirken analistler 2014 yılı için hedeflenen bu rakama ulaşmanın artık kolay olmayacağını, hatta siyasi endişelerin uzayıp beklentileri baskılamaya devam etmesi halinde ise yakın bir olasılık olarak görülmese de daralma ihtimalinin bile gündeme gelebileceğini belirtiyorlardı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir