Sasa’nın ‘yeni siyah’ında hedef, tekstilin üst segmentindeki firmalar

Sasa, yeni inovatif ürünü ile ‘siyah’ rengi derinleştirdi. Bu sayede firma hem üst segment tekstil üreticilerine göz kırptı hem de modaya iddialı bir renk kazandırmış oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Belma BAĞRIK

ADANA - Dünyanın önde gelen siyah polyester elyaf üreticilerinden Sasa, 1.5 milyon dolar Ar-Ge ile ‘siyah’ rengi yeniden tanımladı. Modanın vazgeçilmez rengi siyah için geliştirilen inovatif ürün Sasa 10XTM, hem siyahı derinleştiriyor hem de uzun ömür vaat ediyor. Böylece Sasa, yeni ürününü üst segmentteki tekstil devlerinin talebine sunacak. 

Yeni inovatif ürün ile ilgili DÜNYA’ya açıklama yapan Genel Müdür Toker Özcan, “Siyah polyester elyaf ürünlerinde her zaman dünyanın en iyisi olan Sasa, Sasa 10XTM ile çıtayı bir kademe daha yukarı çekerek başta Avrupa ve Türkiye moda sektörü olmak üzere pazarın üst segmentine hizmet eden giyim markalarının vazgeçilmezi olacak” dedi.
Toker Özcan, teknik olarak ışığı yansıtmak yerine emen moleküllerin siyah göründüğünü söylerken, renk dünyasında ayrı bir kategoride incelenen siyah renginin, gözün algıladığı derinlik skalasından farklı skalalarda değerlendirildiğini aktardı. “Dolayısıyla ‘her siyah siyah değildir’ ve doğada siyahın farklı tonları mevcut” diyen Özcan, tekstil ve beraberinde moda dünyasının da vazgeçilmezi olan siyah polyesterin pazar büyüklüğünün sadece Türkiye’de 600 milyon TL olduğunu vurguladı. Özcan, Sasa’nın 1982 yılında başladığı siyah elyaf üretiminde hem Avrupa hem de Türkiye’de bu segmentin lideri olduğunu ifade ederken, dünya genelinde siyah polyester elyaf üretiminde masterbatch kullanılırken Sasa teknolojisinde ise elyaf polimerinin içerisine karıştırılan ultra-fine karbon karası kullanılarak üretildiğini anlattı. Teknolojisi dünya kimya devi DuPont tarafından icat edilen bu yöntemin, zorluğu ve yüksek teknolojik gereksinimleri nedeni ile sadece Sasa tarafından kullanıldığının altını çizen Özcan, mevcut siyah renk tonunu daha da derin ve mavi görünmesi için 2012 de başlayan Ar-Ge çalışmaları sonucu nano boyuttaki karbon parçacıkları ve buna ilaveten polimerin kimyasal yapısının da modifiye edildiğini dile getirdi. 

İhracatta öncelik Avrupa ve Amerika

Toker Özacan, yeni ürünleri Sasa 10XTM’nin yaklaşık 2 yıl süren Ar-Ge çalışmaları ve 1.5 milyon dolarlık yatırım ile can bulduğuna dikkat çekerken, bu süreçte Londra moda tasarımcılarının belli denek grupları ile yaptıkları çalışmalarda en güzel siyah tonunun belirlendiğini belirtti. Başta polyester viskon karışımlı kadın dış giyim olmak üzere, tekstil sektörüne sunulan Sasa 10XTM ürününün tekstil sektörünün ve modanın vazgeçilmez rengi olan siyahı derinleştirerek yüksek performans ve uzun kullanım ömrü vaat ettiğini anlatan Özcan şöyle devam etti: “Siyah polyester elyaf ürünlerinde her zaman dünyanın en iyisi olan Sasa, Sasa 10XTM ile çıtayı bir kademe daha yukarı çekerek başta Avrupa ve Türkiye moda sektörü olmak üzere pazarın üst segmentine hizmet eden giyim markalarının vazgeçilmezi olacak. Sasa 10XTM ihracatta ise yönünü Avrupa ve Amerika kıtasına çeviriyor. Sasa, mevcut siyah polyester elyaf üretim kapasitesinin üzerine, Sasa 10XTM ile 2014 yılında 6kton, 2015 yılında 14 kton ve 2016 yılında ise 25 kton talep öngörüyor.”

Sasa’nın yeni ürününde lisanslı kullanıcılara öncelik vereceğini de söyleyen Toker Özcan “Sasa 10XTM kullanım hakları belirli kriterleri yerine getiren ve dünya moda devlerine hizmet eden tekstilcilerine lisanslanacak ve marka kullanım hakları lisans sahipleri ile sınırlı olacak” diye konuştu. 

Takılarda hayat buluyordu şimdi modaya ilham verecek

Siyah; asaletin simgesi… Batıda matemin, pek çok kültürde ihtişamın rengidir. Bu yüzden halen makam araçlarında tercih siyahtan yanadır. İnsanlık tarihinde giyim için en çok tercih edilen renk de siyahtır. Siyahın doğada en iyi temsilcisinin birçok efsaneye konu olan Onyx taşı olduğu bilinir. Antik Yunan döneminden bu yana değerini yitirmeyen Onyx taşı, efsaneye göre Venüs’ün kutsal vücudunun bir parçası. Derin siyah rengi, camsı parlaklığı ve kolay işlenebilirliği sebebi ile çok eski çağlardan bu yana takılarla hayat bulan Onyx taşı, Sasa’nın en yeni ürününe de ilham kaynağı olmuş durumda. Bu nedenle ürünün adı ‘Sasa 10XTM’. 10X okunuşu itibariyle bu taşı çağrıştırıyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir