Savunma OSB kurulacak

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi firmalarının dahil olması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - OSTİM bünyesinde oluşturulan savunma sanayii kümelenmesi için organize sanayi bölgesi kurulması (OSB) planlandığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı‘nın Akıncılar'da TAI'ye komşu Hazine arazisi için başvuruda bulunduğu kaydedildi. Toplam 820 bin metrekare alanda oluşturulacak OSB'de, savunma sanayiinde daha çok alt yüklenici olarak görev üstlenen KOBİ'lerin yer alması planlanıyor.

Savunma sanayiinin lokomotif görevini üstlenen başta TSKGV şirketleri olmak üzere çoğu büyük şirketin Ankara'da olması ve son yıllarda verilen ihalelerde alt KOBİ kullanımının zorunlu hale getirilmesiyle çok sayıda küçük ve orta ölçekli şirket bu alanda üretim yeteneğine kavuşmuştu. OSTİM'de de bu kapasitenin güçlendirilmesi için bir kümelenme projesi başlatılmıştı. TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da projeyi desteklediklerini açıklamıştı.

İlk etapta, OSTİM bünyesinde oluşturulan ve daha sonra dernekleşerek çalışmalarını genişleten OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi firmalarının dahil olması planlanan alanda, OSB niteliğinin kazanılmasının ardından Türkiye'nin en büyük savunma ve havacılık tedarikçisi ve alt yüklenicisi KOBİ'lerinin yerleştiği bir yapının ortaya çıkması hedefleniyor. Türkiye'de savunma alanında tek özel nitelikli yapılanma şu anda Sabiha Gökçen Havalimanı bünyesinde bulunan Teknokent durumunda. Ancak, Akıncılar'da bir OSB'nin kurulmasıyla Ar-Ge ve inovasyon temelli teknokent faaliyetleri yanında, ilk kez üretime yönelik olarak özel nitelikli bir savunma sanayi organize sanayi bölgesinin ortaya çıkacağı, bunun da sektör açısından avantaj sağlayacağı kaydedildi.

SSM, arazi için Hazine Müsteşarlığı'na başvurdu

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Derneği Başkanı Mithat Ertuğ, OSTİM'de faaliyette bulunan

KOBİ'lerin bu alandaki yeteneklerinin bilindiği ve uzun süredir başta kümelenme faaliyeti olmak üzere savunma ve havacılık alanındaki gelişim için çalıştıklarını kaydetti. Arazi tahsisi konusunda bilgi sahibi olduklarını kaydeden Ertuğ, bu yöndeki çalışmanın SSM tarafından yürütüldüğünü hatırlattı.

TAI'ye düzenlenen tanıtım turunda, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, başta TAI olmak üzere büyük savunma sanayi firmalarının son dönemde çok sayıda alt yüklenici ve tedarikçi ile çalışma yürüttüğünü ve bunların sayısının artmasının firma sürekliliğinin sağlanması ve kapasite geliştirme açısından önem taşıdığını kaydetmişti.

Akıncılar'da, TAI'ye komşu 820 bin metrekare Hazine arazisi bulunuyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın, bu arazinin tahsisi konusunda resmi olarak başvuruda bulunduğu ve sürecin değerlendirme aşamasında olduğu kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir