Savunma sanayi projelerine KOBİ çağrısı

Savunma sanayi projelerinde iş alan KOBİ'lere yatırım kredisi açan uygulama, yeni KOBİ başvuruları bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, geçen yıl başlattıkları uygulama ile savunma sanayi projelerinde iş alan KOBİ'lere yatırım kredisi açtıklarını belirterek, "Bu konuda firmalar bizden kredi talep edebilir. Şu ana kadar 10 müracaat var. Daha fazla başvuru bekliyoruz" dedi. 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) himayesinde ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ev sahipliğinde, 14-16 Ekim 2014'te düzenlenecek olan "ICDDA Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri" konferansına ilişkin basın toplantısına katılan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, savunma ve havacılık sektöründe kümelenmenin önemine işaret ederek, bir kümenin sanayi, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamunun bir araya gelmesiyle oluştuğunu söyledi. 

Bayar, 125 firma ve 2 bin 800 çalışana ulaşan OSSA'nın da bunun en güzel örneklerinden birisi olduğunu belirtti. 

Kümelenmenin bir ihtiyaçtan doğduğunu ifade eden Bayar, "Eğer biz Silahlı Kuvvetlere istedikleri teçhizatı Türkiye'de Ar-Ge yoluyla geliştirip kendi sanayimizle üretip vermek istiyorsak, bunun ciddi derinliğinin olması gerekiyor' dedi. 

Bir firmanın tüm detay imalatları tek başına yapmasının zor olduğunu ifade eden Bayar, "Bu son derece verimsiz bir durum. Bunu da Sovyetler Birliği örneğinde gördük. Savunmaya yapılan büyük bir harcama ortaya çıkan ciddi teknolojilerin ülkenin diğer alanlarına hiçbir katkısını olmadığı Sovyetler Birliği dağılınca cam gibi görüldü. Bugün o bölgeden dünyaya çıkmış bir teknoloji üründen bahsedemiyoruz" diye konuştu. 

OSSA içindeki 125 firmanın sadece savunma ve havacılık için değil birçok sektör için iş yaptığını anlatan Bayar, bunun daha geliştirilmesi gerektiğini anlattı. 

Bugün Türkiye'de her türlü imalat ve üretim kapasitesinin bulunduğunu vurgulayan Bayar, dolayısıyla artık hiçbir yerde kamu yatırımı yapma ihtiyacının kalmadığını, bunun sanayinin bir başarısı olduğunu söyledi. 

Geçen yıl mart ayında ilki gerçekleştirilen Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri'nin oldukça verimli geçtiğini ve çok başarılı olduğunu ifade eden Bayar, bu etkinlikte 270 firmanın 4 bin ikili görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. 

Savunma ve havacılık alanında Türkiye'de potansiyel olduğunu belirten Bayar, şöyle konuştu: 

"Türkiye'de otomotiv sektörü çok güçlü. Yılda 1 milyona yakın araç üretiliyor. Demek ki Türkiye'de böyle bir rekabetçi durum var. Sanayimiz kalite, maliyetler olarak bu ileri teknoloji ürünle otomotivle bunu sağlayabiliyor. Benim inancım da odur ki havacılıkta aynen böyle olabilir. Burada biz 5-10 milyar dolar gibi rakamları görebiliriz. Çünkü bizim Avrupa ve ABD'ye göre üretim maliyetlerimiz en az 3'te 2 oranında daha iyi. Bu oyunu hep birlikte çok iyi oynarsak inanıyorum ki havacılık da bizim için ciddi bir üretim sektörü haline gelir." 

Bayar, bir soru üzerine savunma ve havacılık sektöründe 2023 için 25 milyar dolarlık ihracat hedefinin ciddi ancak gerçekleştirilebilir bir hedef olduğunu söyledi. Bayar, 2 hafta önce Pakistan'da olduğunu anımsatarak, "Biz Pakistan Deniz Kuvvetlerine birçok platformda ciddi bir çözüm ortağı olabiliriz" dedi. 

OSSA içindeki 125 firmaya SSM olarak ne tür destekler verildiğine ilişkin soruyu yanıtlarken de Bayar, "Geçen yıl başlattığımız bir mekanizma var. Savunma sanayi projelerinde iş alan KOBİ'lerimize bir yatırım kredisi açıyoruz. Firmalar bizden kredi talep edebilir. Bu kredinin geri ödemesini de o yapacağı üretim ve teslimata bağlıyoruz. Şu ana kadar 10 müracaat var. Daha fazla başvuru bekliyoruz" diye konuştu. 

OSSA Yönetim Kurulu Baştanı Mithat Ertuğ da OSSA'nın artık bölgesel kümelenme olmaktan çıkıp ulusal hale geldiğini, İstanbul, İzmir, Bursa ve Kayseri'de üyelerinin bulunduğunu anlattı. OSSA'ya üyelik için başvuran firmaları belirli kriterlere göre seçtiklerini ifade eden Ertuğ, hedeflerinin savunma ve havacılık sanayisinde yerli çözümleri hayata geçirmek ve KOBİ'lerin ihracatını artırmak olduğunu kaydetti. 

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise üniversiteler ve kamu kurumlarıyla işbirliği yapmanın önemine işaret ederek, desteklerinden dolayı Savunma Sanayii Müsteşarlığına teşekkür etti. 

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Savunma Sanayii Müsteşarlığının da desteğiyle OSTİM'in çok güzel bir ivme yakaladığını, Ankara'nın artık savunma sanayinin merkezi haline geldiğini söyledi. Savunma sektörünün tüm sektörlere örnek olduğunu vurgulayan Özdebir, şöyle konuştu: 

"Türkiye sanayisi gerçekten büyüdü, bu kadar genişlememize rağmen Türkiye sanayisi bir bakanlık bünyesinde değil bir sanayi genel müdürlüğü tarafından yönetilmeye çalışılıyor. Sektörümüz artık parça üretmekten sistem üretmeye başladı. Savunma Sanayii, Ar-Ge'ye dayalı tedarik yapıyor. Bugün 60 milyar dolara ulaşan cari açığın ilacı da burada. Yani Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacını belirliyorsunuz ve 'bana şöyle bir şey lazım' diyorsunuz. Piyasa çıkıyorsunuz ve bir ürün ortaya çıkartılıyor. Eğer kamu ihale yönteminde biz bunu kullanabilirsek  ülkemizin ihracatı artar, ithalatı azalır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir