'Savunma sanayimiz bilime terfi ediyor'

Servo sistemlerinin milli imkanlarla yurt içinde geliştirilmesi de dahil 7 sözleşmenin imzalandığı törende konuşan Bayar, savunma sanayinin dönüşümüne dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, savunma sanayisinin büyük bir dönüşüm içinde olduğunu belirterek, "Savunma sanayimiz işçilikten teknisyenliğe oradan da mühendisliğe terfi etti. Bugün artık bilime terfi ediyor" dedi. 

Bayar, Havacılık Malzemeleri ve Kontrol Tahrik Sistemi Teknolojileri Projeleri imza töreninde yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin eski dönemlerde mühendis istihdam etmekte yetersiz kaldığını ifade ederek, "Bu çok bir uzak geçmiş değil. Bugün savunma sanayisinde doktora sahibi mühendislere ihtiyaç duyulmaya başladı. Savunma sanayimiz işçilikten teknisyenliğe oradan da mühendisliğe terfi etti. Bugün artık bilime terfi ediyor" ifadesini kullandı. 

Her proje silahlı kuvvetlere yetenek kazandıracak

Hayata geçirdikleri Ar-Ge projelerinin hepsinin belli amaçlara yönelik olduğuna dikkati çeken Bayar, "Bunların hepsi bir plan ve yol haritasıdır. Buradan yapacağımız her çalışmayı, silahlı kuvvetlerimize bir yetenek olarak kazandıracağız" diye konuştu. 

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da sektörün hızla geliştiğini ifade ederek, bunun sağlam bir yol haritalarının olmasından kaynaklandığını söyledi. 

Türkiye sınıf atlayacak

Atılım Üniversitesi Rektörü Abdurrahim Özgenoğlu da bu projelerin çok heyecan ve gurur verici olduğunu kaydetti. Üniversite olarak sanayi ile işbirliğine büyük önem verdiklerini belirten Özgenoğlu, söz konusu projelerle Türkiye'nin sınıf atlayacağını ifade etti. 

Konuşmaların ardından Türk savunma sanayisi için kritik öneme sahip ve ihracat sınırlamalarına tabi olan bazı kompozit ve metal malzemeler ile servo sistemlerinin milli imkanlarla yurt içinde geliştirilmesine yönelik olarak toplam 7 sözleşme imzalandı. 

İmzalanan sözleşmeler şöyle; 

ANKA İnsansız Hava Aracı (İHA) ve sonraki İHA platformlarının yapısal parçalarının üretimine yönelik "Havacılıkta Kullanılan Karbon Elyaf Takviyeli Termoset Reçineli Prepreg Geliştirilmesi (İPEK) Projesi" ve "Karbon Elyaf Takviyeli Termoplastik Reçineli Prepreg Geliştirilmesi (KOZA) Projesi", türbin motor teknolojilerin geliştirilmesine yönelik "Nikel Alaşım Katmanlı İmalat Teknolojisi Geliştirilmesi (YAKUT) Projesi" ve Titanyum Döküm Teknolojisi Geliştirilmesi (İNCİ) Projesi", helikopterlerin dişli kutularının geliştirilmesine yönelik "Magnezyum Döküm Teknolojisi Geliştirilmesi (MÜGE) Projesi", uçak yapısal parçalarında kullanılmak üzere "Titanyum Alaşımları için Süperplastik Şekillendirme Prosesinin Geliştirilmesi (DİLEK) Projesi" ve İHA'ların kontrol mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik de  "Servo Motor Geliştirilmesi Projesi". 

Bu konularda ilginizi çekebilir