Savunma sanayinde 10 bin işçi açığı var

Emekli olanların özel firmalarda çalışmasından yakınan Bozal, "Beyin gücünü kaybetmemek için emeklilik vakti gelenlerin şartlarını iyileştirerek, tecrübesinden daha fazla yararlanmak amacıyla ayrılmasını engellemek lazım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Türkiye Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri Sendikası (Türk Harb-İş) Genel Başkanı Bayram Bozal, savunma sanayinde en az 10 bin işçiye gerek duyulduğunu bildirdi. 

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı iş yerlerinde çalışan 21 bin 463 işçinin tamamının üyeleri olduğunu belirten Bozal, bu sayının 42 bin kişiden emekli olan ve başka sebeplerle ayrılanlar dolayısıyla yarı yarıya indiğini söyledi. 

Üyelerinin subay ve astsubaylarla ortak bir şekilde milli gelire katkı sağlamak için çalıştığına dikkati çeken Bozal, "Savaş uçağını, tankları hangara alıp baştan aşağı bakımını yapıyoruz, sonra operasyon bölgesine gönderiyoruz. En son Başbakanımızla, ikinci savaş gemimizi denize indirdik. Bu geminin özelliği kendi tonajında en hızlı gidebilen ve radara yakalanmayan bir gemi olması. Bu geminin tamamını İstanbul Tersane Komutanlığında çalışan işçilerimiz, subaylarımız, astsubayımız birlikte yaptı. Dolayısıyla iki gemide Türkiye'nin milli bütçesine katkımız 500 milyon dolar" diye konuştu.     

Türkiye'de işçi maliyetlerinin sürekli yüksek olduğuna dair yanlış bir algı bulunduğunu aktaran Bozal, yaptıkları işlerden sağlanan maliyetin, işçi ücretlerinden daha yüksek olduğunu dile getirerek, "Milli Savunma Bakanlığımız özellikle işçi istemesine rağmen, Maliye Bakanlığımız 'işçi maliyetleri yüksek' mantığıyla işçi alımlarını kabul etmiyor, sıkıntımız devam ediyor. Maliye Bakanlığı Müsteşarımızla görüştük. Bu sorunu aşacağımızı düşünüyoruz. Tabi 42 bin sayısını beklemiyoruz ama en az 10 bin sayısını bekliyoruz. Savunma sanayinde en az 10 bin açığımız var" ifadelerini kullandı.  

Savunma sanayisinde çalışan özel firmaların yabancı sermaye ile çalıştığını öne süren Bozal, şunları kaydetti: 

"Burası yerli, öbür tarafta yabancı sermaye var. Asıl mutfak gözükmüyor. Sayın Başbakanımız da sık sık söylüyor 'yerli savunma' diye, bunu destekliyoruz. Bizden emekli olan işçimiz, subayımız, astsubayımız bu özel firmalarda çalışıyor. Bizde diyoruz ki kendi iş yerlerimiz değerlendirilsin. Beyin gücünü kaybetmemek için emeklilik vakti gelenlerin şartlarını biraz daha iyileştirerek, tecrübesinden daha fazla yararlanmak amacıyla ayrılmasını engellemek lazım. Ayrılıyorlarsa da yerine bir genci koymak gerekir. Bizim iş yerlerimiz bir okul gibidir. Önümüzdekiler de öğretmendir, onlardan çok şey öğrenmek lazım. O öğretmenler emekli olup gidiyor ya da başka şekilde ayrılıyor, bu kez öğrenciyi yetiştirmek zorlaşıyor."  

"En büyük sorunumuz gelir vergisi" 

"Bizim asıl en büyük sorunumuz gelir vergisi" diyen Bozal, çalışanların ücretlerine yüzde 15 ile 35 arasında vergi kesintisi yapıldığını söyledi. 

Aynı yılın ocak ayında aldıkları ücreti, aralık ayında alamadıklarını bildiren Bozal, zor durumda olduklarını ve gelir vergisi konusunda, ücretler üzerinde bir adil sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.  

Bozal, yeni yasa ile özel güvenlik çalışanlarının 7 Kasım'dan itibaren sendikalarına üye olabildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:  

"Özel güvenlik olarak çalışan 228 bin kişi var. Hedefimiz hepsini üye yapmak. Bizim derdimiz, onları sendikalı yapıp, arkadaşların çalışma şartlarıyla ilgili işverenlerle görüşmek. Hepimiz biliyoruz ki bu arkadaşların çalışma şartları zor. Düzenleme 7 Kasım'da başladı ama insanlar hala çekiniyor, 'sendikaya üye olursam beni işten atarlar' diye düşünüyor. Bize üye olsun ama hiçbirinin burnu kanamasın istiyoruz. Eğer bu sebeple işlerinden çıkarılan olursa da Türk Harb-İş 50 yıllık bir sendika, hukuk büromuz var, hukuksal anlamda ne gerekiyorsa yaparız."  

Bu konularda ilginizi çekebilir