Sayım süreci artık durdurulmayacak

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyomu Başkanı Nuristan, "Oyların yeniden sayımı, Amerikalı ve Avrupalı gözlemciler tarafından izlenecek. Sayım süreci artık durdurulmayacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KABİL - Afganistan'da 14 Haziran'da düzenlenen devlet başkanı seçiminin ikinci turunda kullanılan oyların tekrar sayılmasına cumartesi günü devam edilecek.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Yusuf Nuristan, Bileşmiş Milletler Genel Sekreterinin Afganistan Temsilcisi Jan Kubis ile yaptığı ortak basın açıklamasında, oyların yeniden sayımına cumartesi günü devam edileceğini söyledi.

Nuristan, adaylar Eşref Gani Ahmedzay ve Abdullah Abdullah’ın oyların teftişi ve "kirli oyların temiz oylardan ayrılması" için Seçim Komisyonu ve Bileşmiş Milletler tarafından belirlenen prensipleri kabul ettiğini söyledi.

Nuristan, "Oyların yeniden sayımı, Amerikalı ve Avrupalı gözlemciler tarafından izlenecek. Sayım süreci artık durdurulmayacak" dedi.

Bileşmiş Milletler Genel Sekreterinin Afganistan Temsilcisi Kubis de süreçteki gecikmenin ülkeye siyasi ve ekonomik açıdan zarar vereceğini vurgulayarak "Ülkede kullanılan her temiz oy sayılacak çünkü bu halkın isteği" diye konuştu.

Kubis, 8 milyondan fazla oyun yeniden sayımının, Afgan ve yabancı gözlemcilerin yanı sıra iki adayın özel temsilcileri tarafından izleneceğini belirtti.

Oyların yeniden sayımı yaklaşık bir hafta önce bayram tatili ve usulsüz oyların yeniden sayım sırasında iptal edilmesi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle durdurulmuştu.

İkinci tura kalan adaylar Abdullah ve Ahmedzay, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin girişimleri sayesinde seçimde kullanılan tüm oyların tekrar sayılması konusunda anlaşmıştı. 

Yeniden sayım tamamlandıktan sonra açıklanan sonuca adaylar, 24 saat içinde  Seçim Şikayetleri Komisyonu'na itiraz edebilecek. Komisyon itirazları 48 saat içinde inceleyerek kararını BağımsızSeçim Komisyonu'na iletecek. Seçim komisyonu da en kısa sürede hangi adayın kazandığını açıklayacak.

Kerry'nin aracılığıyla Ahmedzay ve Abdullah arasında yapılan anlaşmaya göre, seçimin nihai sonucu iki aday için de bağlayıcı olacak ve kazanan aday ulusal birlik hükümetini kuracak.

Bu konularda ilginizi çekebilir