Sberbank, Türk-Rus boru hattıyla ilgileniyor

Sberbank Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye'den geçmesi planlanan doğalgaz boru hattının finansmanıyla ilgilendiklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sberbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye'den geçmesi planlanan yeni doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili, "Daha fazlası için hazırız. Bu proje aralık ayında başladı. İlk yıl bu proje üzerinde çalışılacaktır" dedi. 

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda (WEF) konuşan Gorkov, Türkiye'de 3. havalimanı, Akkuyu nükleer santrali başta olmak üzere çok sayıda dev projeyi finanse ettiklerini vurguladı. 

Türkiye'deki iştirakleri Denizbank'ın halka arzını düşünmediklerini belirten Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye'den geçmesi planlanan doğalgaz boru hattının finansmanıyla ilgilendiklerini açıkladı. 

'Daha fazlası için hazırız'

Gorkov, kasım ayında Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyaretinde gündeme gelen ve Türkiye üzerinden geçmesi planlanan 63 milyar metreküp kapasitede yeni bir boru hattı inşasının finansmanına ilişkin soruya, "Daha fazlası için hazırız. Bu proje aralık ayında başladı. İlk yıl bu proje üzerinde çalışılacaktır. Bunu (projenin finansmanını) taraflarla görüşeceğiz. Henüz kesin bir karar vermedik. Gazprom bizim müşterilerimizden biri. Bunu görüşmeye hazırız" yanıtını verdi. 

Çok sayıda Türk şirketinin Rusya'daki projelerini finanse ettiklerinin altını çizen Gorkov, Türk şirketleri için Rusya'da büyük çaplı büyüme fırsatı olduğunu belirterek, "Şu anda Rusya'da varlıkların fiyatları oldukça düşük. Birçok Türk şirketi Rusya pazarını iyi biliyor ve bizim gibi bir ortakları var. Davos'ta çok sayıda ciddi düşünceleri olan Türk işadamıyla görüştüm" dedi. 

'Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa arasındaki altın adası'

Sberbank'ın, devletin sahip olduğu hisselerin uzun zamandır planlanan halka arzına ilişkin bir adım atmayacağı sorusuna cevap veren Gorkov, "Bu yılın hisse satmak için uygun bir zaman olduğunu düşünmüyorum. Rubledeki düşüş açısından satış için en iyi zaman değil" dedi. 

Öte yandan Türkiye'deki iştiraki Denizbank'ın geçen seneki performansını övgüyle değerlendiren Gorkov, Denizbank'ın geçen yılın kasım ayında ABD Bankalar Birliği (ABA) ve finans sektöründe dünyanın en saygın kurumlarından biri olarak görülen Bank Administration Institute (BAI) tarafından '2014 BAI Bankacılık İnovasyonu Ödülleri'nde 'Dünyanın En İnovatif Bankası' seçildiğini hatırlattı. 

İlerleyen dönemde Denizbank'ın halka arzını düşünmediklerini belirten Gorkov, "Denizbank'ı satın aldığımızdan bu yana geçen iki yıl içerisinde varlıklarımızı önemli ölçüde artırdık. Halka arzı düşünmüyoruz" dedi. 

Türkiye'nin ekonomik performansını değerlendiren Gorkov, "Avrupa'da son derece küçük bir ekonomik büyüme var. Öte yandan Türkiye hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Türkiye Ortadoğu ve Avrupa arasındaki altın adası" ifadelerini kullandı. 

'Yaptırımların negatif etkisini bu sene göreceğiz'

ABD'deki yaptırımların Rusya'nın ekonomisine olan etkisini değerlendiren Gorkov, şunları söyledi: 

"Yaptırımların henüz kritik etkisini görmedik. Fakat bu yıl negatif etkisini Rusya üzerinde göreceğiz. Geçen yıl pozitif büyüme varken, bu sene için ekonomik daralma bekliyoruz. Fakat Rus ekonomisinin seyrini petrol fiyatları belirleyecektir. Genel olarak biz uluslararası ya da yerel stratejilerimizi değiştirmiyoruz." 

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisini ne  kadar olumsuz etkileyebileceğini öngörmenin oldukça zor olduğunu belirten Gorkov, petrol fiyatlarının 40 dolar seviyelerinde seyredebileceğini, fakat fiyatların bu yılın sonuna doğru varil başına 80 dolara yükselmesini beklediğini kaydetti. 

Güney Akım iptali ve yeni proje

Rusya'ya ait doğalgaz şirketi Gazprom aralık ayında Bulgaristan'dan geçmesi tasarlanan Güney Akım projesinin iptalini açıklamıştı. Şirket, Türkiye'ye, 14 milyar metreküpü Ukrayna'dan transit gazın yerine geçmek üzere, 63 milyar metreküp kapasitede yeni bir boru hattı inşa edileceğini duyurmuştu. 

Gazprom açıklamasında, "Türkiye'ye gidecek yeni boru hattı Yunanistan sınırında oluşturulacak ticaret merkezine yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz getirilmesine olanak sağlayacak" ifadelerine yer vermişti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir