Sea Pearl Ortadoğu’da görücüye çıktı

Kuzu Grup, Qatar Diyar, Sinpaş ve Eksim Holding ortaklığıyla 2 milyar 750 milyon dolar yatırım bedeli olan Sea Pearl projesi Dubai Cityscape Global fuarında tanıtıldı. Ataköy’de yükselen projede, metrekare satış fiyatı 7 bin 500 dolardan başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

DUBAİ - Kuzu Grup’un Qatar Diyar, Sinpaş Holding ve Eksim Holding’le ortaklaşa 2 milyar 700 milyon dolar yatırım bedeliyle İstanbul Ataköy’de gerçekleştirdiği Sea Pearl projesi Ortadoğu’da görücüye çıktı. Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul fuarı olarak kabul gören ve dün kapılarını açan Dubai Cityscape Global’e bu yıl 32’si Türk olmak üzere dünyadan 200’ün üzerinde firma katıldı. 

Fuarda Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu’nun tanıttığı projenin resmi satışı ekim ayında başlayacak. 8 rezidans ve 1 otelden oluşan projenin metrekare satış fiyatı 7 bin 200 dolarla 10 bin 550 dolar arasında değişiyor. Projenin inşaatının Mart 2014’te başlandığını anlatan Özen Kuzu, teslimatların Mart 2017 ve Şubat 2018 olmak üzere 2 etap halinde olacağını dile getirdi. Özen Kuzu, Ataköy’de toplam 127 bin 600 metrekare arsa alanı üzerinde yaklaşık 547 bin metrekare inşaat alanına sahip Sea Pearl’de yeşil alan, gölet alanı ve yollara 81 bin 357 metrekare alan ayrıldığını söyledi. 

Tüm bağımsız bölümler deniz manzaralı 

Blokların konumlandırılmasında sert İstanbul rüzgârlarına kapalı bir şekilde yer seçilmesine özen gösterilirken, bina formlarının eğrisel olması sebebiyle denizden gelen temiz havanın Ataköy içlerine kadar geçebilmesine olanak verilerek çevreyle uyumluluğu gözetiliyor. Binaların alt katlarında başlayan toprak renginin hâkimiyeti, üst katlara gittikçe açık gri ve mavi tonlara dönüşüyor. Kesintisiz olarak tüm bağımsız bölümlerin deniz manzarasına hâkim olması projenin en önemli özelliği olarak ortaya çıkıyor. Suyun ve yeşil dokunun mekânsal olarak gündelik yaşama dahil edildiğini anlatan Özen Kuzu şunları söyledi: 

“Su, arazinin içlerine rekreasyon ve sosyal donatı olarak alınıyor ve bu sayede projenin kentsel sürekliliği de sağlanmış oluyor. Arazi kullanımı yüksek binaların doğru konumlandırılmasıyla kullanıcıların yeşille, doğayla yakın ilişkide olabileceği alt ve üst yapıya sahip bulunuyor. Taşıt trafiğinin arazinin arkasında sonlandırılmasıyla kullanıcıların tüm alanda emniyetli bir şekilde, yaya olarak hareketi sağlanıyor. 

Her yaş grubuna hitap eden çocuk oyun alanlarıyla zenginleşen rekreasyon alanları, farklı konseptteki bahçeler, peyzajdaki sert zeminlerin birer buluşma ve karşılaşma ortamına olanak vermesiyle sosyalleşmeyi üst düzeyde tutuyor.” Her bir bloğun altında fitness, yoga ve dinlenme salonlarının bulunduğu projede; biyolojik gölet, yansıma havuzları, yeşil alan, 4025 araç kapasiteli otopark, çocuk parkları, tenis ve basketbol sahaları gibi ortak kullanım alanları yer alıyor. Proje yüzde 18 KDV ile satılacak. 

Gayrimenkulde KDV indirimi tekrar gündemde

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Vedat Temizöz, gayrimenkul sektörünü zorlayan yüzde 18 KDV’nin indirilmesinin tekrar gündeme geldiğini söyledi. Temizöz, 15 Ekim’de komisyonda görüşüleceğini ifade etti. Dün başlayan Dubai Citscape Fuarı’nın konukları arasında yer alan TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü AKP Bitlis Milletvekili ve Emlak Konut Yönetim Kurulu eski Üyesi Vedat Temizöz, Türk inşaat sektörüne ‘destek’ müjdesi verdi. Sektörde ‘fren’ tartışmalarının yaşandığı günlerde, Temizöz, “Şu anda konutlarda yüzde 18 olan KDV oranları yüzde 8’e, yüzde 1’e indirilebilir. Tapu, belediye harçları ve KDV’de indirim üzerine çalışacağız” dedi. İnşaat sektöründe oluşan konut stoğunu eritmek için KDV, vergi ve harçlarda indirim yapılması gerektiğini belirten Vedat Temizöz, 15 Ekim’de Plan Bütçe Alt Komisyonunda yeni gelir tasarısının görüşüleceğini, orada bu indirimleri gündeme getireceğini ifade etti. 

‘İnşaat gözden çıkarılamaz’ 

Dubai’de düzenlenen Cityscape Global 2014 Fuarı'na DAP Yapı’nın davetlisi olarak katılan Temizöz, inşatta bir duraklamanın söz konusu olduğunu, bunun da büyüme rakamlarına yansıdığını belirterek, inşatta devlet desteğinin gerekliliğine dikkat çekti. Temizöz, “İmalat sektörüne destek olunurken inşaat gözden çıkarılmaz. İmalat sektörünün yüzde 70’i ithal ürünlerle gerçekleşiyor. İnşaatta yerlilik oranı daha fazla. Ayrıca istihdam konusunda yetişmiş elemana ihtiyaç da duymuyor. İnşaat sektörü bugüne kadar kendi çabalarıyla bir yere geldi” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir