Seçim bitti, ya sonrası?

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN aleventalkan@gmail.com

Seçmen tercihini bu kez koalisyon yönünde kullandı. Piyasalar hükümetsiz kalmaktan rahatsız ve politik belirsizliklere teslim. Seçim sonrası varlık fiyatlaması Ankara’dan esen yönsüz siyasi rüzgarlarla oluşturuluyor.

8 Haziran BIST için 75.268, TL / USD için 2.7830, en aktif bono için yüzde 10.43 anlamına geliyor. Askıda bekleyen yapısal reformlara, dondurucuya kaldırılmış ekonomik hedeflere, orta gelir tuzağına, komşularımızla dış ticaret ilişkilerimize, üçüncü ülkelerle anlaşmaya başlayan AB’nin gümrük birliği mağduruna döndürdüğü konumumuza, ihracat pazarlarımıza, mevsimlere dağıtılmayı bekleyen turizme, lojistiğe, gelir eşitsizliğine el atılmalıdır. Hem de zorlaşan ve daha da zorlaşacak olan dış finansman olanakları ortamında…

Seçimler varlık fiyatlarında anlamlı bir yöne mühür basmıyorlar. 2002–2015 yılları arasına düşen 7 farklı seçim döneminin sonuncusu olarak 7 Haziran seçimlerini dikkate aldığımızda, bu kuralın korunduğuna tanık oluyoruz. Seçim dönemi sonrasının varlık fiyatları tamamen kendi konjonktürüne özel etkilerin gücüyle hareket etmektedir. Seçimler bunu artırıcı (düşüş eğilimi varsa) ya da erteleyici; azaltıcı (artış eğilimi varsa) ya geciktirici etkilerle gelebiliyor. 

Yine de biz bunları bir sınıflandırma içinde irdelediğimizde şu 3 farklı durum ortaya çıkıyor: 

1. 2002-2015 dönemi 4 kez aşağı, 2 kez yukarı ve 1 kez yatay seyreden bir MSCI-Türkiye’yi resmetmektedir. 
2. MSCI-Türkiye 7 farklı seçim dönemi içinden sadece 2004 ve 2014 yıllarında Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) endeksi MSCI-GOÜ’dan farklı bir trendi tercih etmiştir. 
3. Geçtiğimiz yıl Gelişmekte Olan Ülkeler'den Rusya, Hindistan, Brezilya, Endonezya ve G. Afrika’da seçimler vardı. MSCI ülke endeksleri ile MSCI-GOÜ endeksini karşılaştıran sonuç, GOÜ’lere yönelik genel eğilim neyse onun seçim sonrasında korunduğuna, baskın seyrettiğine işaret etmektedir.  Brezilya hariç, tüm ülke endekslerinin MSCI-GOÜ ile ortak hareket ediyor olmaları bunu daha da iyi açıklamaktadır. 

Türkiye dahil GOÜ’lerin yüzde 80’i seçim sonrası varlık fiyatları hareketliliklerinde MSCI-GOÜ’u takip etmeyi tercih ediyorlar. 

Seçim sonrası Merkez Bankası’nın politika tepkileri 

7 Haziran 2015 seçimi sonrasının seçenekleri, Merkez Bankası’nın siyasi ve ekonomik etkileşimden oluşan iki farklı boyutunu ortaya koyuyor.  
i. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı üzerinde etkili siyasi otorite seçim sonrası azalıyor.
ii. Kur ve faiz artarken, BIST’in çöküşü Merkez Bankası’nı depo faizlerini inirmek yönünde harekete geçiriyor. Kurda artan volatiliteye Banka’nın tepkisi (gücü nispetinde) sert olacaktır.
iii. Koridor faizi yönetimi, Banka’yı BIST ile ağırlıklı ortalama farkını pozitif yönde esnetmeyi yönlendirecektir. Bu adım yabancı çıkışını yakından takip edecektir.  
iv. Büyüme endişeleri Merkez Bankası’nın faizleri istediği gibi yükseltmesini engelleyecektir. 
v. Ek parasal sıkılaştırmaya geçilebilir. Böylece hem döviz hem de enflasyondaki bozulma önlenebilir. 

wt5hy.png

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar