Seçim bitti yapılacaklar gündeme geliyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bugünlerde kiminle konuşsam seçimin bittiğini, 4 yıllık seçimsiz döneme girerken yapılacak işler konusunda çok yönlü bir diyalog başlatılarak, büyümeyi ivmelendirecek reform döneminin balatılması gerektiğini ortaya koyuyorlar. Çeşitli iş kollarındaki işadamları bir yandan sektörlerindeki sorunlardan söz ederlerken, bir yandan da son yıllarda Cumhuriyet dönemi ortalamasının altında yüzde 3’lerde seyreden büyümeyle orta gelir ve orta teknoloji tuzağından kurtulmamızın mümkün olmadığını dile getiriyorlar.

İş dünyası temsilcilerinin olduğu gibi, iktidar çoğunluğunu yeniden elde eden AK parti ekonomi kurmayları da, biten seçimler sonrası iki konudan söz ediyorlar. Bunlardan biri bu yeni dönemde çatışmaların, her gün  şehit cenazelerine yol açan olayların sona erdirilmesi olduğunu söylüyorlar. Bunun için “siyasal yumuşama” adımlarının bir an önce atılmasına çalışılacağı belirtiyorlar. Diğeri ekonomide canlanma ve büyümenin yeniden yılda yüzde 5’lere çıkması için geçen yıl gündeme getirilen “Dönüşüm programını” ve onun gerektirdiği reformları birbiri ardından devreye alma konusundaki isteklerini ortaya koyuyorlar. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın bu konudaki düşünceleri arkadaşımız Ferit Parlak’ın haberide yer alıyor.

Cevdet Yılmaz, içinde bulunduğumuz dönemi değerlendirirken, “Reform yapmak için en elverişli dönemdeyiz. Hem temsil yönü güçlü bir Maclis, hem de rahat marjı olan tek başına bir iktidar var. Bu tam bir reform ortamıdır. Seçim sonrasında büyüme perspektifi eskisinden daha güçlü olan bir Türkiye var. Bu yeni hazırlanacak uluslararası raporlara da yansıyacaktır. Cevdet Yılmaz, 25 alanda dönüşüm içeren 1248 eylem planının 100’den fazlasının tamamlandığını, dengeli ve olumlu sonuçlar almaya başladıklarını, Aralık ayında bu konuda  ilk sonuçlarını açıklayacaklarını ve ardından programda yer alan diğer eylemler konusunda vakit kaybetmeden harekete geçeceklerini söylüyor.

Bilindiği gibi Cevdet Yılmaz’ın sözünü ettiği 25 dönüşüm içeren 1248 eylem içeren program, 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planına bağlı olarak 2014 yılı Kasım ayında açıklanmıştı.Bu açıklama ile birlekte aynı zamanda üç ayda bir eylem planındaki ilerlemeler konusunda topluma açıklamalar yapılacağı ilk açıklamanın 2015 yılı Mart ayında yapılacağı belirtilmişti.  Ancak, 2015’te üst üste iki seçim yaşanırken verilen tarihte ve yıl içinde eylem planında yapılanlar konusunda açıklama yapılmamış soniçlar bildirilmemişti. Şimdi Cevdet Yılmaz’ın açıklamasından 1248 eylemden  100’ünde sonuç alındığını üç ay değil bir yıl sonra Aralık ayında ilk sonuç açıklama toplantısının yapılacağını öğreniyoruz. Doğaldır ki geçte olsa böyle bir sonuç açıklanması ve yeni dönemde açıklamaların devam edeceği bilgisi önemlidir.

Çünkü, 2011 yılında açıklanan ve 2014 yılı sonunda ülkemizi  Avrasya’nın orta ve yüksek teknolojili ürünlerde üretim merkezi yapmayı amaçlayan Sanayi Strateji Belgesinin sonuç bilançosu hala topluma açıklanmıştır. Oysa, sadece büyümemizin son yıllarda yüzde 3’lere gerilemesi değil, Sanayi üretiminin GSMH içinde payının gerilemesi de, yüksek teknolojili ihracatın yerinde sayması da bizim  sürekli olarak alınan kararların sonuçlarını ortaya koyup irdelememmizi, yanlışlarımız ve hatalarımızı saptayarak düzeltmeye çalışmamızı gerekli kılıyor. O nadanle geçte olsa Dönüşüm Programındaki eylemler konusunda Aralık’ta açıklama yapılmasını önemsiyorum. Dört yıl seçimsiz geçecek önümüzdeki dönemde yeni ve sayısal gü cü olan iktidarın reform yapma açısında elinin güçlü olduğuna inanıyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar