Seçimi Abe kazandı

Japonya'daki seçimi Başbakan Abe'nin koalisyonu kazandı, katılım çok düşük oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'da dün yapılan seçimleri Başbakan Shinzo Abe'nin başkanlık ettiği koalisyon partileri büyük farkla kazandı. Bu sonuç Abe'nin reflasyonu teşvik eden ekonomik politikasını  sürdürebilmesini garantiliyor ancak seçimdeki düşük katılım, genelde Abe'nin performansının tatmin edici bulunmadığını gösteriyor.

Abe'nin Liberal Demokratik Partisi(LDP) ve küçük ortağı Komeito Partisi parlamentonun 457 üyeli alt kanadında 326 sandalye kazanarak yasama faaliyetlerini kolaylaştıracak üçte iki "süper çoğunluğu" kazandılar.

Ancak Abe'nin "Abenomik" olarak tanımlanan ilkesini oluşturan aşırı gevşek para  politikaları, kamu harcamaları ve deregülasyon vaatleriyle sürdürülebilir bir büyüme sağlayıp
sağlayamayacağı belirsiz.

Seçim sonucunun belli olmasından sonra yaptığı konuşmada, Abe, "Üç ok (ilkesini) cesaretle uygulamak istiyorum" dedi ve yıl sonundan önce yeni teşvik adımları atılacağını, ayrıca iş dünyasından tüketici fiyatlarının gerisinde kalmış olan işçi ücretlerini artırmalarını  isteyeceğini söyledi.

Abe, "Bu büyük seçim bize (reformlar için) güç verecek" dedi.

Abe'nin geçen ay ikinci bir vergi artışını 2017 Nisan ayına kadar erteleme kararı alması, ülkenin büyük boyuttaki kamu borcunu nasıl çevireceği konusunda kuşkular yaratmıştı. Seçime katılım oranı, Japonya'da rekor düşük düzey olan yüzde 53.3'te kaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir