Şeffaf şirket kervanına Vodafone da katılıyor

Vodafone, 25 ülkede kendilerine hükümet kanadından gelen ses kaydı, dinleme talebi ve müşterileriyle ilgili gizli bilgilerin açıklanması taleplerini istatistiki veri olarak açıklayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - NSA skandalı sonrasında teknoloji devlerinin arasında hızla yayılan şeffaflık raporu trendine Vodafone da katılmak istiyor. Vodafone, 25 ülkede kendilerine hükümet kanadından gelen ses kaydı, dinleme talebi ve müşterileriyle ilgili gizli bilgilerin açıklanması taleplerini istatistik veri olarak sunacak. 

Vodafone, faaliyette bulunduğu 25 ülkenin bakanlıkları nezdinde, hükümetler tarafından kendilerine gelen "Dinleme Kaydı" ve "müşteri bilgileri" verilerini rakamsal veri olarak açıklamak istediğini bildirdi. 

Vodafone'un Gizlilik Bölümü Başkanı Stephan Deadman, müşterilerinin dünya çapında haberleşme özgürlüğü ve gizlilikle ilgili kaygı duymadan büyük bir güvenle haberleşmeye devam etmelerini istediklerini dile getirerek "Buna zarar verecek herhangi bir oluşum, ticari bir operatör için kötü sonuçlar doğurur" dedi. 

İngiltere'de açıklayacak

Eski ABD istihbarat çalışanı Edward Snowden'in NSA belgelerini açığa çıkarmış birçok teknoloji şirketi, hükümetlerden kendilerine gelen taleplerin müşterilerine açıklanması konusunda şeffaflık adımları atmıştı. AT&T, Verizon gibi telekom şirketlerinin yanında Microsoft, Facebook, Google, Twitter gibi teknoloji şirketleri, zaman zaman kendilerinden müşterileriyle ilgili bazı bilgiler talep eden hükümetlerin bu taleplerini "Şeffaflık Raporu" başlığı altında kamuoyu ile paylaşıyor. 

Halen mevcut İngiliz kanunları Vodafone'un bu tip bilgileri açıklamasına olanak tanımıyor. Ancak Vodafone konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na yaptığı müracaatta devlet tarafından kendilerinden istenilen bilgileri, sayısal istatistik olarak sunmak istediğini bildirdi. Eğer bu talep onaylanırsa Vodafone, faaliyette bulunduğu 25 ülkede, kendisine hükümet kanadından gelen dinleme, ses kaydı talepleri yanında müşterileriyle ilgili kaç adet bilgi istendiğini İngiltere'de açıklayacak. Ancak aralarında Türkiye'nin de bulunduğu faaliyette bulunduğu ülkelerin hükümetlerinin buna nasıl bir tepki vereceği belirsizliğini koruyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir