'Atma Değerlendir' projesi 81 kente ulaşacak

Meslek liselerine ihtiyaçları olan araç-gereçleri sağlayan ADMOG Projesi'nin gelecek desteklerle tüm Türkiyeye uluşması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Atma Değerlendir Meslek Okullarını Güçlendirir (ADMOG) Proje Lideri Naci Faydasıçok, TAYSAD tarafından geliştirilen ADMOG projesi ile şu ana kadar 64 ile ulaşıldığını, bu yıl ise 81 ile ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Sanayide çalışacak insan kaynağının kolay yetişmediğini vurgulayan Faydasıçok, “Gerekli elemanı endüstri meslek liseleri yetiştiriyor. Türkiye’de epey endüstri meslek lisesi var fakat özellikle Anadolu’daki okullarda ne mikrometre ne ölçüm cihazı var. Öğrenciler teoriden eğitim görüyorlar. Meslek liselerinin sayıları artmalı diyoruz ama aynı şekilde kalifikasyon da yükselmeli. İşte ADMOG projesi alet edevat görmeyen çocukların eğitimine katkıda bulunmak amacıyla doğuyor. Proje, 2013 yılında TAYSAD üyesi 8 otomotiv tedarik sanayi firmasının, 6 endüstri meslek lisesine ihtiyaç duydukları ölçüm aletleri ve laboratuvar gereçleri gibi birçok malzeme sağlanması ile başladı. Projenin, bu yıl dördüncü yılı. Okullara; kumpas, mikrometre, mihengir, komparatör saatleri, kalibrasyon masterleri, elektronik hassas teraziler, mikroskop, profil projeksiyon, sertlik ölçme, dijital ve analog multimetre ile daha çok sayıda alet gönderiyoruz. Ayrıca aletler içerisinde tezgah ve araba motoru da var” ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile temas halinde olduklarını belirten Faydasıçok, sağlanacak destek ile projeyi daha da ileriye taşımak istediklerini söyledi. Kutsal bir iş yaptıklarına inandıklarını ifade eden Faydasıçok, "ADMOG bizim gözbebeğimiz. Bu proje sosyal sorumluluk projesi ödülü bile alır. Türkiye’de 2013 yılından bu tarafa, 98 firmadan 64 ildeki 134 okuldaki 77 bin 350 öğrenciye, bin 924 adet malzeme gönderilmesini sağladık. Bu yıl için hedefimiz projemizi 81 ilimize yaymak” diye konuştu.

Proje diğer OSB’lere de açıldı

Geçen yıl toplanmış malzeme sayısını bu yıl iki katına çıkartmayı hedeflediklerini ve yıl sonuna kadar bu hedefe ulaşacaklarını belirten Faydasıçok, “Aslında Türkiye’deki tüm meslek liselerindeki her çocuğun elinde bir ölçüm aleti veya derslerinde kullanabileceği, destekleyeceği bir ekipman vermek istiyoruz” dedi. Son 3 yıldır sadece TAYSAD üyeleri arasında yapılan projenin bu yıl diğer OSB’lere de açıldığını belirten Faydasıçok, “Türkiye’de TAYSAD üyesi olmayan birçok sanayici, işletme ya da atölye bu ekipmanları kullanıyor. Bütün Türkiye’deki sanayicilerden bunları toplayıp okullara ulaştıracağız” dedi.

MEB ile görüşüp okulları tespit ediyoruz

MEB’de bu işe gönül vermiş kişilerle görüşüp, okulları tespit ettiklerini kaydeden TAYSAD Denetleme Kurulu ve ADMOG Proje Üyesi Özge Özen Kural ise ”İhtiyaçlarını tespit ettiğimiz okullara gerekli malzemeleri bağışlıyoruz. Hatta bütün aletleri burada TAYSAD’da topladıktan sonra yaklaşık bir ay gibi bir sürede TOSB’daki endüstri meslek lisemize gönderiyoruz. Burada hocalarımız ve öğrencilerimiz vasıtasıyla bakımdan geçirip temizliğini yapıyoruz. Sonra da özel paketle kargo yaparak okullara gönderiyoruz Teslimlerin çoğunda da kendimiz bulunuyoruz. ADMOG, atma değerlendir, meslek okullarını güçlendir prensibi ile yola çıkmış ama yeni ürünlerimiz de var. Özellikle Berner firmamız 20 okula alet kutusu bağışlayacak ki tutarı 100 bin lirayı aşacak. Bunun gibi yeni alet bağışı yapacak olan firmalarımız var” dedi.

1-742.jpg

Proje ile ilgili DÜNYA Gazetesi Kocaeli Temsilcisi Sabiha Toprak’ın sorularını (soldan sağa) ADMOG Proje Sorumlusu Burak Odabaş, TAYSAD Üye İlişkileri ve Stratejik Planlama Uzmanı Pınar Yurdakul, ADMOG Proje Üyesi Özge Özen Kural ile ADMOG Proje Lideri Naci Faydasıçok yanıtladı.