'Balıkesir, dünya çapında 'wellness’ merkezi olacak'

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı Edremit Körfezi’ni dünya çapında wellness ve biyomedikal sanayi merkez yapacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gökhan KARAKURT - Duygu DAŞDAN 

BALIKESİR - Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, dünya nüfusunun hızla yaşlandığını ve aynı zamanda her yaş insanda doğal, sağlıklı yaşamla ilgili duyarlılığın arttığını, kentin yeni trentten yararlanması gerektiğini belirterek, "Biyomedikal sanayi ve tüm dünyada wellness kavramıyla bilinen sağlıklı yaşam konsepti Balıkesir için önemli fırsatlar barındırıyor" dedi. 

İnsanların tatil tercihlerini bedenen yenilenme imkânı sunan tesislerden yana kullandığını kaydeden Yazıcı, "Termal kaynak bakımından Balıkesir önemli bir konuma sahip. Kazdağları dünyanın sayılı yoğun oksijen alanlarından biri. Edremit Körfezi’nin inovatif bir yaklaşımla dünyanın önde gelen wellness merkezlerinden biri olmasını planladık" dedi. Yaşlanan nüfusla birlikte ilaç, tıbbi elektronik, fonksiyonel ürünler ve medikal ürünlere olan gereksinimin de arttığını dile getiren Yazıcı, "İlimiz Ar-Ge faaliyetlerini bu gelişen sektörlerde yoğunlaştırarak geleceğin dünyasında söz sahibi olacağı alanlarda uzmanlaşmalıdır. Burada bizim rolümüz kolaylaştırıcılıktır. Bu rol, bürokratik konuların kolayca çözümlenmesi, nitelikli personel yetiştirilmesi, Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi, sektör koordinasyonu ve bilgi ihtiyacının karşılanmasıdır. Balıkesirlilerin yenilikçi bakış açısıyla, gelişen sektörlerde uzmanlaşma vizyonuna adanması ile dünyaya ileri teknoloji ürünleri satarken; dünyanın pek çok yerinden turisti sağlıklı ve mutlu yaşamak üzere şehrimize çekebileceğiz" şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin en büyük, modern teknolojiye sahip 10 şehir hastanesinden birinin de Balıkesir'e kurulacağını vurgulayan Vali Yazıcı, "Yapımı süren 237 milyon 869 bin TL ihale bedelli, 850 yatak kapasiteli şehir hastanesi 2017 yılında hizmete açılacak. Hastane tamamlandığında diş hastanesiyle, tıp fakültesi hastanesiyle Balıkesir'in sağlık üssü niteliği kazanması sağlanacak. Vatandaşlarımız dertlerine derman aramak için çevre illere gitmek zorunda kalmayarak, tedavilerini Balıkesir'de yaptıracaklar. Hastane sadece Balıkesir halkının değil, bölge halkının da ihtiyacına cevap verecektir"dedi. 

Kent, RES kurulu gücünde Türkiye'de birinci sırada 

Yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin önde gelen aktörleri arasında Balıkesir’in de olduğunu dile getiren Ersin Yazıcı, "Ülkemizdeki rüzgar enerjisi üretiminin yüzde 30’a yakını Balıkesir’de gerçekleştiriliyor. RES kurulu gücü bakımından birinci sıradayız. RES’lerin kurulu gücü 829,7 MW. Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Balıkesir Üniversitesi’nin yenilenebilir enerji sektörüne yönelik nitelikli personel yetiştirilebilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için başlattığı ortak çalışma kabul edildi. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımı (IPA) kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın koordine ettiği İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’na yapılan 9.6 milyon euro bütçeli operasyon projesi değerlendirme aşamalarını geçerek kabul edildi" diye konuştu.

Konrolsüz büyüyen sanayi merkezlerine alternatif olduk

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir’in İstanbul, Bursa ve İzmir gibi metropoller için bir kavşak noktası olduğunu vurgulayarak, ":Bu durum sanayinin dinamizmini artıran bir diğer unsur olmasının yanı sıra bölge için yeni fırsatlar da oluşturdu. Hızlı nüfus artışı ve çarpık kentleşme gibi nedenlerle İstanbul sanayisinin desantralizasyonunun gündemde olduğu şu günlerde Balıkesir coğrafi konumu ve sahip olduğu gelişme potansiyeli bakımından kontrolsüz büyüyen sanayi merkezlerine bir alternatif oluşturuyor. Ayrıca Ege ile Marmara arası yük taşımacılığında etkin rol oynayacağı düşünülen ve Avrupa ile olan dış ticarette hem ekonomik hem de çevreci taşıma alternatifi sunacak olan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ’nin (BALO) Anadolu Yük Birleştirme Merkezi de Balıkesir’de yer alıyor" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir