Bayındır’da milyarlık tarım ekonomisi oluştu

Çiçekçilik sektörünün büyük ivme kazandığı Bayındır'da 19. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali başladı. İlçede tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan ekonomik büyüklüğün 1 milyara yaklaştığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle çiçekçilik sektörünün büyük ivme kazandığı Bayındır’da, 19. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali başladı. Festivalin açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üretime dayalı festivallerin kentte büyük bir ekonomi yarattığını söyledi. Kocaoğlu, “Alaçatı’da ot festivali süresince otellerde yer kalmadı. Tahminlere göre İzmir’e 2.5 günde 100 milyon lira bıraktı. Urla Enginar Festivali ondan aşağı kalmadı. Bugün Bayındır’da çiçek festivalindeyiz yarın başka bir festivalde olacağız. İzmir yüzünü yerelde kalkınmaya döndü. Ülkemizin kalkınmasına İzmir’den kaldıraç olmaya çalışıyoruz” dedi.

Başkan Kocaoğlu, “Bayındır bizim ilk göz ağrımız. Tarıma ilk desteği Bayındır’da vermeye başladık. Sonra bu gelişti. Arazi yollarını yaptık, Tire Süt Kooperatifi’ne, Bademli, Kiraz, Beydağ, Bademler’deki kooperatiflere destek verdik. Yunt Dağı, Madra Dağı, Kınık’ta küçükbaş hayvan dağıtıyoruz, üreticiye yılda 1 milyon fidan dağıtıyoruz. Artık İzmirli üretici ayağa kalktı” diye konuştu. Konuşmasında bir müjde de veren Kocaoğlu, Arıkbaşı’nda kurulacak “çiçek ihtisas bölgesi” konusundaki çalışmaların sürdüğünü ve kısa süre içinde sonuçlanacağını söyledi.

Kooperatiflere destek

Festivalin “onur konuğu” il olan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise kalkınmanın tarımsal kesimden başlaması gerektiği düşüncesiyle kooperatiflere kadın üreticilere öncelik vererek destek verdiklerini söyledi. Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de “19 yıldır bu festivalin yapılıyor olması, Bayındır’ın çiçeklerle anılması bizi, bugüne kadar Nilüfer’de ektiğimiz çiçekleri Bayındır’dan veya kooperatiflerden neden temin etmedik diye bir düşünceye sevk etti” şeklinde konuştu.

Bayındır Kaymakamı Barbaros Baran, 2015 yılı rakamlarına göre, Bayındır’ın tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan ekonomik büyüklüğünün 950 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Çiçek ve reçelleri yarışacak

8 Mayıs’a kadar sürecek 19. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali kapsamında çiçek ve çalı dalında en iyi bitkiler yarışacak. Bu yıl ilk kez çiçek reçelleri yarışması da düzenlenecek. Festivalde İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, Bayındır Şehir Stadı’nda halka açık konser verecek. “En iyi bitki” yarışması ödül töreni de aynı akşam Kani Bey Parkı’nda gerçekleşecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir