"Bursa tahkim alanında önemli bir merkez olacak"

Türkiye'de ilk defa tahkim hakemleri ve avukatları yetiştirileceğini belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Bursa tıpkı Zürih, Paris, Köln gibi tahkim alanında önemli bir merkez olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu ile Türkiye'de ilk defa tahkim hakemleri ve tahkim avukatları yetiştirmek amacıyla protokol imzaladı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Bursa tıpkı Zürih, Paris, Köln'deki tahkim akademileri gibi tahkim hakemlerinin ve avukatlarının iş dünyasına hizmet sunacağı önemli bir merkez konumuna yükselecek" dedi. 

Bursa'da tahkim alanında uzman isimlerin yetiştirilmesinin hedeflendiği protokole BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Yusuf Ulcay ve Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu Genel Sekreteri Anthony Abrahams imza koydu. BTSO Başkanı Burkay, Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'ini gerçekleştiren ve birçok ekonomik işbirliğine imza atan önemli bir merkez konumundaki Bursa'da, 5 bine yakın ihracatçı, 7 bine yakın dış ticaret, bin civarında da yabancı sermayeli şirket bulunduğunu söyledi. "Tüm bunlar uluslararası arenada birçok anlaşmayı beraberinde getiriyor. Diğer yandan anlaşmazlıkların giderileceği platformlara ihtiyaç var" diyen Burkay, "Bugün dünyada alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri konusunda farklı modeller uygulanıyor. En yaygın modellerden biri ise uluslararası tahkim. BTSO olarak 2014 yılında Türkiye'nin ilk Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'ni hayata geçirdik. İleri arabuluculuk eğitimlerimizi düzenlemeye başladık. Bu eğitimlerde başarı oranı yüzde 98 seviyesine ulaştı" şeklinde konuştu. Bu alanda akredite eğitim veren tek kuruluş olan Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu işbirliğiyle yapılacak eğitimlerle de sadece Bursa'da değil, Türkiye'de çok önemli bir boşluğu dolduracaklarına duyduğu inancı dile getiren Burkay, şunları kaydetti:

"Eğitimleri tamamlayanlar tahkim hakemliği ve avukatlığı alanında hem Uludağ Üniversitesi'nden hem de Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu'ndan sertifa almaya hak kazanacak. Normalde İngilizce olarak verilen eğitimler Türkçe yapılacak. Böylece ilk defa İngilizce dışında bir dilde eğitim verilmiş olacak. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan eğitimlerimizle Bursa tıpkı Zürih, Paris, Köln'deki tahkim akademileri gibi tahkim hakemlerinin ve avukatlarının iş dünyasına hizmet sunacağı önemli bir merkez konumuna yükselecek. Sanayici ve tüccarımız tahkim merkezlerinin yetkili kıldığı tahkim hakemleri ve avukatları için yurt dışındaki hukuk ofisleriyle yüksek maliyetlerle çalışmaktan da kurtulacak. Tahkim merkezimiz, tahkim hakemlerimizle ve avukatlarımızla birlikte, ülkemize uluslararası platformda duyulan güveni artıracağı gibi hukuk sistemimize de önemli katkı sağlayacak." 

"Tasarruf miktarı yıllık 1 milyar euro"

UÜ Rektörü Yusuf Ulcay, Türkiye'de 2013'ten bu yana uygulanan ve daha da yaygınlaştırılması gereken sistemin oldukça başarılı sonuçlar verdiğinin altını çizerek, "Adalet Bakanlığı verilerine göre; işçi-işveren alacağından mal paylaşımına ve kira sözleşmesine kadar uzlaşma ile sonuçlanan farklı dosyalarda başarı oranı yüzde 98'i buluyor. Bu rakamlar Bursa olarak attığımız adımın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yargımızın yükünün hafifletilmesi sayesinde elde edilecek tasarruf miktarı ise yıllık 1 milyar euro'yu aşmaktadır" dedi. 

Türkiye'de 55 üyesi bulunuyor

Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu Genel Sekreteri Anthony Abrahams, bugün dünya çapında 14 bin üyeye sahip olduklarına işaret ederek, "Bu üyelerin yüzde 64'ü İngiltere toprakları dışında yaşıyor. Türkiye'de 55 üyemiz var. İhtilafların adil ve hızlı bir şekilde çözümlenmesi için ateşi Bursa'da yakıyoruz" şeklinde konuştu.