Doğu Karadeniz ihracatta rekora koşuyor

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan, "Doğu Karadeniz bölge ihracatında yaşanan artış, ülke genelindekinin 2 katı olmuştur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz bölge ihracatındaki artışın, ülke genelindekinin 2 katı olduğunu bildirdi. 

Gürdoğan, makamında düzenlediği basın toplantısında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2014 yılında 1 milyar 711 milyon 236 bin 437 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirterek, bir önceki yıla göre yüzde 8,1 oranında artış meydana geldiğini ifade etti. 

Bölge ihracatını Trabzon sırtladı

Doğu Karadeniz'in ihracatta rekora koştuğunu vurgulayan Gürdoğan, "Doğu Karadeniz bölge ihracatında yaşanan artış, ülke genelindekinin 2 katı olmuştur. 2014 yılı ülkemiz ihracatı olan 157 milyar 622 milyon dolar ihracat içinde yüzde 1,1 oranında paya sahip Doğu Karadeniz'de bölge ihracatını, önceki yıllarda olduğu gibi yine Trabzon sırtladı. 2014'te Trabzon, Türkiye genelinde 81 il arasında en çok ihracat gerçekleştiren 15'inci il olmuştur. Rize 30'uncu, Artvin ise 53'üncü sırada yer almaktadır. Bunun yanında Karadeniz'in toplam ihracatının yüzde 32'si, Doğu Karadeniz ihracatının ise yüzde 62'sini Trabzon karşılamaktadır" dedi. 

Gürdoğan, Trabzon ihracatında yüzde 13,8, Artvin ihracatında yüzde 26'lık artışa rağmen Rize'nin ihracatında yüzde 13,6'lık düşüş olduğunu anlatarak, Rize'deki düşüşte, ilden en fazla ihracatı yapılan madencilik ürünleri fiyatlarında uluslararası piyasalardaki azalışın etkili olduğunu vurguladı. 

Fındık ihracatta lider 

Trabzon, Rize ve Artvin'deki ürün sıralamasında 824 milyon 509 bin 520 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamullerinin birinci sırada olduğunu dile getiren Gürdoğan, "359 milyon 374 bin 229 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve ve sebze ürünleri ikinci sırayı, 232 milyon 936 bin 743 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldı" diye konuştu. 

Gürdoğan, bölge ihracatı içinde tarım ürünlerinin payının yüzde 73, madencilik ürünlerinin payının yüzde 13,6 ve sanayi ürünlerinin payının da yüzde 13,3'e tekabül ettiğini belirterek, tarım ürünleri ihracatında yüzde 15 artış yaşanmasına rağmen, sanayi ürünleri ihracatında yüzde 1 ve madencilik ürünleri ihracatında da yüzde 12 oranında artış görüldüğünü ifade etti. 

Hedef pazar Rusya Federasyonu

Trabzon'dan fındık ihracatının, Türkiye genelindeki fındık ihracatının yüzde 36'sını tek başına karşıladığını anlatan Gürdoğan, Rusya Federasyonu'nun Doğu Karadeniz'in hedef pazarı olduğuna işaret etti. 

Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Doğu Karadeniz'den ihracatın yüzde 47'si Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 32'si eski Doğu Bloku ülkelerine gerçekleşmektedir. Doğu Karadeniz'den ihracatın yapıldığı ülke sayısının her geçen yıl artması ve hemen hemen dünyanın her kıtasına ihracat yapılır hale gelmesi, bölge ihracatçılarımızın yoğun gayretiyle ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir