Dünya Ağaç Günü Eskişehir’de başladı

Resmi açılışı 21 Mart’ta yapılacak Dünya Ağaç Günü etkinlikleri Eskişehir Odunpazarı’nda başladı. 28 Mart’ta sona erecek etkinlik için 40 ülkeden 175 katılımcı şimdiden kente geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

COŞKUN ÇARDAK

ESKİŞEHİR - Daha önce Tanzanya ve Çin’de gerçekleştirilen Dünya Ağaç Günü’nün 3’üncüsü Eskişehir Odunpazarı’nda başladı. Resmi açılış töreni 21 Mart’ta yapılacak etkinlik 28 Mart’ta bitecek. 

68 ülkeden oyma ustası ve uzmanlardan oluşan 300 yabancı katılımcı beklenen Dünya Ağaç Günü için bugüne kadar 40 ülkeden 175 katılımcı kente geldi. ‘Ağaç Güzeldir’ sloganlı etkinlikte Odunpazarı Belediyesi’nin proje ortakları ise Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) ve Uluslararası Ahşap Kültürü Derneği (IWCS). 

TOD İkinci Başkanı A. Hüsrev Özkara ve (IWCS) Genel Sekreteri Su Jingling ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı’na göre dünyada dakikada 36 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık bir alanın yok olduğunu belirterek, “Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yeşil alan 20 metrekare civarındayken, ülkemizde 1-9 metrekare arasında değişiyor. Yani yeşil fakiri bir ülkeyiz. Ormanlarını en hızlı tüketen ülkeler sıralamasında da İran’dan sonra ikinci sıradayız. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için çevre bilincinin artırılması gerekiyor. Bu düşüncelerle Dünya Ağaç Günü’nü Odunpazarı’nda düzenliyoruz” diye konuştu. Temel hedeflerinin Türkiye’de ağaç sevgisinin alevlendiği ortamda farklı bir duruş, farklı bir çıkış sergilemek olduğunu kaydeden Kurt, “Şu ana kadar 40 ülkeden 175 katılımcı Eskişehir’e geldi. 21 Mart’taki açılış törenine kadar bu sayı 68 ülkeden 300 katılımcıya ulaşacak. İlk gelen ahşap sanatçıları eserlerini ortaya çıkardı” dedi. 

Adeta görsel bir şölen oluşturacağız 

Bu organizasyon için Eskişehirli özel ve kamu kuruşlarından da önemli destek aldıklarını ifade eden Kurt, “İlki Tanzanya, ikincisi de Çin’de düzenlenen bu etkinliğin gerçekleştirileceği Kurşunlu Külliyesi başta olmak üzere Osmanlı Evi, Arasta, Gaziler Konağı, Odunpazarı Belediyesi Turizm Ofisi ve Atlıhan’da dünyaca ünlü ağaç ustaları için özel atölyeler hazırladık. Burada ahşap sanatçıları yoğun bir çalışma içerisinde. Bu alanları özel tasarımlar ve ışıklandırma çalışmaları ile süsleyerek etkinliklerin kapanış tarihi olan 25 Mart’a kadar Odunpazarı’nda adeta görsel bir şölen oluşturacağız” şeklinde konuştu.

"Başka yere dikilen ağaçların yaşaması mümkün değil"

TOD İkinci Başkanı Hüsrev Özkara, "Türkiye’de her yıl Kıbrıs büyüklüğünde verimli bir toprak tabakası erezyonla yok oluyor. Bunun önüne orman varlığımızı çoğaltarak geçebiliriz. Bazı belediyeler yerleşim yerlerinde ağaç katliamı yapıyor. Kamuoyu bu soruna daha hassas yaklaşmalı. Sökülen ağaçların başka yere dikileceği gibi açıklamalar tamamen aldatmaca ve yalan. Genç ağaçlar haricinde başka yere dikilen ağaçların yaşaması mümkün değil" diye konuştu.