Filipinler ile ilişkilerde ‘turizm’ vurgusu

Filipinler heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret etti. İki ülke arasında ilk işbirliğinin turizmde başlaması gerektiği kaydedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - Filipinler Senatosu Başkanı Franklin M. Drilon ve  Filipinler Senato Başkan Yardımcısı Joseph Victor Ejercito başkanlığındaki Filipinler heyeti,  EBSO (Ege Bölgesi Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı makamında ziyaret etti. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin daveti üzerine Türkiye'de bulunan heyet, İzmir, Ankara, ve İstanbul'u ziyaret edecek.  Ziyarette, dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi Filipinler ile Ege Bölgesi ve İzmir arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ele alındı.

Türkiye ve İzmir'in dinamik ekonomisinden etkilendiğini söyleyen Filipinler Senatosu Başkanı Franklin M. Drilon, Ekim ayında Filipinler'e gerçekleştirilecek Ticaret Heyeti'ne İzmirli iş adamlarını davet etti.  Drilon, iki ülke arasında ilk işbirliğinin turizmde başlaması gerektiğini kaydetti. 

Türk Hava Yolları'nın İstanbul – Manila uçuşlarının başladığını ve bu uçuşlar ile iki ülke arasında turizm ve ticaret için çok önemli bir köprü oluştuğunu vurgulayan Drilon, “Bu uçuşlar ile Hollanda, Avusturya ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde bulunan Filipinliler,  ulusal hava yollarının uçuş azlığı nedeniyle Avrupa'daki diğer hava yollarını kullanıyordu. Bundan sonra Avrupa'da çok iyi bir uçuş ağı olan THY'yi kullanmaya başlayacaklar ve Türkiye'de turizme katkı yapabilecekler” dedi. 

Uçuşların başlamasının ardından ilk işbirliği ve tanıtımın turizm alanında gerçekleştirilebileceğinin altını çizen Drilon,“Özellikle inanç turizminde önemli bir fırsat var. Katolik bir ülkeyiz. Noel kutlamamız uzun sürüyor. Bir çok Filipinli Meryem Ana'yı ziyaret ederek hacı olmak isteyecektir. Ciddi bir potansiyel var” diye konuştu. 
İzmir'i etkileyici ve güzel bulduğunu söyleyen Drilon, ekonomik ve ticari fırsatlarını araştırarak  ilişkileri arttırmak istediklerini belirtti. Drilon, “Türkiye dinamik bir ekonomiye sahip. Vergi toplama ve dolaylı vergi toplamada başarılı, bu nedenle de gelişen bir ülke. Ekim ayında bir ticaret delegasyonu Türkiye'den Filipinler'e ziyaret gerçekleştirecek. İzmirli iş adamlarını heyette yer almaya çağırıyoruz” dedi. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (EBSO) ve Filipinler İzmir Konsolosu Ender Yorgancılar, Türkiye ve Filipinler arasındaki ticari ilişkilerin arttırılması için iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasının önemine değindi. Yorgancılar ayrıca turizmde işbirliği çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. 

Yorgancılar, “Filipinler Zirvesi” atmosferinde gerçekleşen ziyarette iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını belirterek, “Filipinler adalardan oluştuğu için balıkçılık, turizm, mobilya, gıda ve tekstil sektörleri öne çıkıyor. Filipinler’den ülkemize gelen turist sayısı 60 bin, Türkiye’den giden turist sayısı ise 3 bin civarında. Bunlar çok düşük rakamlar.  Türkler daha çok Tayland, Singapur, Malezya ve Vietnam gibi ülkeleri geziyorlar. Turizm sektörü gelişecek, ticaret artacak. Bu açıdan bakıldığında imkanların değerlendirilmesi önemli” diye konuştu. 

Yorgancılar, Senato Başkanı Drilon’a kıyı güzelliği ile dikkat çeken Filipinler’in ülkemizde bilboardlarla tanıtılması çağrısında da bulundu. 

Mermer sektöründe Çin faktörü

Yorgancılar, mermer sektöründe Çin’in Filipinler’in partner ülkesi olduğunu belirterek, Filipinler ile Çin arasında serbest ticaret anlaşması olduğunu vurguladı. Yorgancılar, mermer ve diğer sektörlerde işbirliği imkanlarının artırılmasında iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması önemine değindi.