FİSKOBİRLİK'ten fındık alımı açıklaması

Bayraktar: "Piyasada fındık kaç lira ise biz onun 20-30 kuruş üzerinde alım yapacağız. Aldığımız ürünün fiyatını da peşin ödeyeceğiz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Piyasada fındık kaç lira ise biz onun 20-30 kuruş üzerinde alım yapacağız. Aldığımız ürünün fiyatını da peşin ödeyeceğiz" dedi.

Bayraktar,  yaptığı açıklamada, bölgede fındık hasadının devam ettiğini belirterek, "Bu sezon fındığın geçen sezona oranla az olduğu ortada. Zaten ilgili bakanlığın yaptığı açıklama sonrası rekoltenin düşük olduğu resmileşmişti." diye konuştu. 

FİSKOBİRLİK'in geçen yıllarda olduğu gibi bu sezon da fındık alımı yapacağına işaret eden Bayraktar, "Her geçen yıl daha da güçlenen bir FİSKOBİRLİK var. Bize getirilecek her bir fındığı alacak gücümüz var. Bundan kimsenin şüphesi olmasın." şeklinde konuştu. 

Bayraktar, üreticilere peşin ödeme yapacaklarını da vurgulayarak, "Piyasada fındık kaç lira ise biz onun 20-30 kuruş üzerinde alım yapacağız. Aldığımız ürününün fiyatını da peşin ödeyeceğiz. Tüm üreticilere bunun sözünü veriyoruz. Bizim üreticilere tek çağrımız geçen sene olduğu gibi ürünlerini tüccara emanete bırakmasın. Üretici bu sene ya fındığını baştan satsın ya da ürününü saklayacak yeri yoksa bize getirsin. Bizim depolarımızın tamamı üreticilerimize ücretsiz şekilde hizmet vermeye hazırdır." ifadelerini kullandı. 

Fındık fiyatının sezonun hemen başında 10 liradan işlem görüp daha sonra yukarı doğru tırmanacağını tahmin ettiğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Eğer üretici fındık fiyatının daha da yükselmesini istiyorsa bir anda ürününü pazara indirmemesi gerekmektedir. Eğer pazara tonlarca fındık bir anda inerse piyasanın dengesi bozulur ve fiyat gerilemeye başlar. Üreticilerimizden beklentilerimiz ürünlerini hemen satmayıp bekletmeleridir. Ama eğer bekletemiyorsa da emanete kesinlikle bırakmasınlar. Üretici geçen sezondan ders çıkartıp fındığını emanete bırakma yerine satmayı tercih etmelidir." 
FİSKOBİRLİK'in son yıllarda daha güçlendiğinin altını çizen Bayraktar, "8 Ağustos itibarıyla fındık alımına başlıyoruz. Kurum olarak tüm üreticilerin fındığına talibiz. Artık daha güçlü bir kuruma sahibiz. Sorunlarımızı geride bıraktık." dedi.

Lütfi Bayraktar, üreticilere çeşitli tavsiyelerde de bulunarak, şunları kaydetti:

"Fındık milli bir üründür ve bu ürününün yarısından fazlası ihraç edilmektedir. Dolayısıyla üreticilerimiz fındığı toplama aşamasından, kurutma aşamasına kadar, hatta çuvallama aşamasına kadar her şeyine dikkat etmelidir. Üretici fındığını iyi kurutup içerisindeki yabancı maddeleri de iyi ayıkladıktan sonra pazara indirmelidir. Ayrıca üreticilerimiz naylon çuvala ürünlerini koymamalıdır. Bunlara dikkat edilirse üretici fındığından daha fazla para kazanabilir. Aksi durumda hem fındık randımansız olur hem de yurt dışına gönderdiğimiz ürün geri dönebilir. Üreticilerimiz lütfen bu konulara dikkat etsin."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir