Hedef, Balkanlar ile 50 milyar dolarlık dış ticaret

4. Balkan Ekonomi Zirvesi iş dünyasını Bursa’da buluşturdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra Özarfat - Bursa

Rumelili Yönetici İşadamları ve Sanayiciler Derneği (RUMELİSİAD) 4. Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi Bursa’da başladı. Balkanlardan gelen işadamları ile Bursalı işadamlarını bir araya getiren zirvede yeni iş olanakları masaya yatırıldı.

RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Büyükşehir belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği geliştirme ve Parlamenter Asamblesi 2. Başkanı, Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri’nin katıldığı zirvenin açılışında Başkan kökenli çok sayıda işadamı ve bürokrat da yer aldı. Açılışta konuşan RUMELİSİAD Başkanı Kılıkçıer, 300 üyesi bulunan, 38 ülkede yatırım yapan, 60 bin kişiye istihdam sağlayan ve 1,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olan RUMELİSİAD’ın Balkanlar’da sürdürdüğü yatırımlar hakkında bilgi verdi. Erol Kılıkçıer, Türkiye ile tarihi ve kültürel yakınlığa sahip Balkanlar ile geliştirilecek ilişkilerin ekonomik alanda da yarar sağlayacağına vurgu yaptı. Açılışta söz alan BTSO Başkanı Burkay da Bursa’nın en büyük göçü Balkanlar’dan aldığını hatırlatarak, göçle birlikte gelenlerin Bursa ve Türkiye ekonomişsini kalkındıran hamleler gerçekleştirdiğini ifade etti. Kültürel birlikteliğin ekonomik birlikteliğe dönüşmesi gerektiğine işaret eden İbrahim Burkay, “Özellikle bu coğrafya ile yapılan dış ticaretin 4-5 kat artmasını, 50 milyar dolarlık ihracata ulaşmasını hedefliyoruz. Türk yatırımcılarının bu coğrafyada önemli yatırımlarının gerçekleşmesi gerekiyor” dedi. 

Balkan ülkeleriyle dış ticaret hacmi 16 milyar dolar

Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise Türkiye’nin 2015 yılı itibariyle Balkan ülkeleriyle gerçekleşen ticaret hacminin 16 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu, “Bu ticaret hacminde ilk sırayı 5.4 milyar dolar ile Romanya, 3.9 milyar dolar ile Bulgaristan, 3.3 milyar dolar ile Yunanistan takip ediyor. Slovenya’ya 1.1 milyar dolar, Sırbistan ile 731 milyon, Bosna Hersek ile 543 milyon, Makedonya ile 406 milyon, Hırvatistan ile 387 milyon, Arnavutluk ile 337 milyon, Kosova ile 249 milyon, Karadağ ile 46 milyon dolar. Bu rakamların Balkan ülkeleriyle sahip olunan gerçek potansiyeli yansıtmadığını ifade etmek istiyorum. Balkan ülkelerindeki yatırım alanları turizm sektörü, bankacılık, ulaştırma, altyapı, tarım, hayvancılık, enerji sektörleri öne çıkıyor. Bölgede Türk şirketlerinin yatırım tutarı 14 milyar dolar. Son dönemde bankacılık sektörü bölgeye yoğun ilgi göstermeye başladı. Bu işlevselliğin daha da artması için THY seferlerinin daha çok artırılması için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu. Kosova Başbakan Yardımcısı Tahiri de mineral kaynaklar, turizm, tarım, enerji gibi alanlarda büyük potansiyele sahip olan ve AB üyesi olma yolunda ilerleyen Kosova’ya bugün yapılacak yatırımların gelecekte yatırımcılarına avantaj sağlayacağını dile getirdi. 

Açılış öncesi Balkanlar’dan gelen iş adamlarıyla Bursalı sanayiciler ikili iş görüşmeleri yaptı. Merinos AKKM’de gerçekleşen zirvede Türk işadamlarına Balkanlar’a yatırım daveti yapıldı. Zirvede “Balkanlar’da Ekonomi ve İşbirliği Köprüsü” ve “Yatırım Fırsatları” konulu oturumlar gerçekleştirildi.