İEF Akdeniz’in EXPO’su olacak

Dün 84. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonel Fuarı’nı Akdeniz ve Avrupa’nın EXPO’su yapmak için Ekonomi Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi koordineli çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - İzmir Enterasyonal Fuarı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Onur Konuğu Ülke Türkmenistan temsilcisi Dovran Orazmuradov ve yabancı delegasyonun katıldığı törenle açıldı. Kültürpark Lozan Kapı’sında yapılan resmi açılış töreninde konuşmaların ardından halk dansları gösterisi yapıldı. Bu yıl Eğitim Teması’nı işleyen İEF’nin Onur Konuğu ili ise Eskişehir. Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen rahatsızlığı nedeniyle açılışa katılmadı. İEF, 6 Eylül’e kadar açık kalacak. 

Açılış öncesi Hilton Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Zeybekci, ülke ekonomisinde önemli yeri olan İEF’yi 84. kez açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “İEF, 84 yıldan beri uluslararası bir fuar olması nedeniyle aslında Akdeniz’in, Avrupa’nın, bu coğrafyanın kendi içinde bir EXPO’sudur. İnşallah bu özelliğini daha fazla öne çıkarabilir, uluslararası platformda daha fazla tanıtabilir ve katılımı artırabiliriz. Ekonomi Bakanlığı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz” dedi. 

Zeybekci, 84 yıldan beri süren ve dünyanın sayılı yerel fuarlarından olan İEF’e katılan ülkelere destekleri arttıracaklarını söyleyerek, “Dünyanın sayılı en eski fuarlarından sayılan İEF’e ülke katılımlarını en süt seviyeye çıkaracağız. Bu yıl 15 ülkeden bakan veye bakan yardımcısı seviyesinde katılım var. İEF’e 2016’da daha fazla ülkenin katılımı için bugünden bakanlık olarak çalışacağız. Önce serbest ticaret antlaşması yaptığımız bütün ülkeleri ve Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETKO) antlaşması yaptığımız bütün ülkeleri buraya getirmeye çalışacağız. 40-50 ülkenin katıldığı, uluslararası, adına yakışacak bir katılım olması için bugünden çalışacağız” diye konuştu. 

2016’da gençlik aşısı yapılacak 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ‘hem geçmiş hem gelecek’ olduğunu söyledi. İEF’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bu kentte fuarlar yapın, sergiler açın” direktifiyle başladığını anımsatan Kocaoğlu, “İzmir Enternasyonal Fuarı ekonomiye, sanayiye, teknolojiye çok güç katmıştır ama bunun yanında barışa, demokrasiye ve insan haklarına da büyük katkı sağlamıştır. İEF sadece fuarcılık organizasyonu değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir etkinlik” açıklamasını yaptı. 84 yaşındaki İEF’i dijital devrim ve küreselleşme ile değişen fuarcılık yapısına adapte etmek ve yeni misyonlar yükleyerek geleceğe taşımak için çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, 2016 yılından itibaren fuarda, uluslararası düzeyde tasarım yarışması ve uluslararası bir gençlik festivali düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Başkan Kocaoğlu, bu yılki fuarın onur konuğu ili Eskişehir’in İzmir için çok özel hazırlıklar yaptığını hatırlatarak, “Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bu fuara çok önem verdi, çok hazırlandı. Ancak sağlık sorunları nedeniyle açılışta aramızda olamayacak. Kendisine acil şifalar diliyorum” dedi. 

Malta ile Türkiye arasında JETCO imzalandı 

Ekonomi Bakanlığı’nın İEF’nin açılışı için Hilton Oteli’nde düzenlediği toplantıda Malta ile Türkiye arasında JETCO Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi antlaşması imzalandı. Anlaşmayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Malta Malta Ekonomi, Yatırımlar ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cordana imzaladı. Türkiye’nin daha önce 16’sı Avrupa ülkesi olmak üzere 19 ülke ile JETCO imzaladığını hatırlatan Zeybekci, bu ülkelerde düzenli ekonomik toplantılar düzenlenmesinin amaçlandığını vurguladı. İki bakan imzaları attıktan sonra İEF’ye katılan yabancı delegasyonla birlikte aile fotoğrafı çekildi.