İtalya, Türklere vizenin kalkacağı günü şampanya patlatarak kutlayacak

AB’nin Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti getirdiği günü şampanya patlatarak kutlayacaklarını söyleyen İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, bunun için 2017’yi beklemek gerektiğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Türkiye-İtalya İşbirliği Toplantısı’nda konuşan Mattiolo, AB-Türkiye ilişkilerinde önemli gelişmeler beklediklerini söyledi. AB’nin vize uygulamasından Türkiye-İtalya ilişkilerinin de olumsuz etkilendiğini belirterek, “ Bu vize sorunu ortadan kalktığı gün şampanya patlatarak kutlayacağız. Ancak bu şimdilik gerçekleşebilecek bir öngörüden ibaret” diye konuştu. 

Mattiolo, Avrupa’nın göç sorunu ile yaşanan dramatik gelişmeleri yakından takip ettiğini ve Türkiye’nin çok sayıda mülteciyi barındırıyor olmasını ciddi anlamda müzakere edeceğini belirterek, “ Türkiye’nin 2 yıl önce imzaladığı anlaşma gündeme gelecek ve Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin 2017’de kalkması gündeme gelecek. Bu tarihi AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn da telafuz etti. Umuyorum ki bu sadece konuşmalarda kalmaz” dedi. 

AB-Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’nin de yeniden gümdemde olduğuna işaret eden Mattiolo, şunları söyledi: “ Türkiye ile Gümrük Birliği 20 yıl önce imzalandı ve o dönemde uluslar arası ilişkiler başka boyuttaydı. Gümrük Birliği ile 20 yıl geçmesine rağmen Türkiye halen üye olamadı. Ancak bugün bu anlaşma The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) ile çok aktüel oldu. G20 toplantısından önce Türkiye ve İtalya hükümetlerinin girişimiyle bu dialog Türkiye ile başlatıldı ve AB Komiseri Johannes Hahn 2017’ye kadar bu işlerin de tamamlanacağı yönde açıklamalar yaptı” diye konuştu. 

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak da, Türkiye ile İtalya’nın Akdeniz’de ortak çıkarları bulunan, ortak tarih ve değerleri paylaşan iki bölgesel güç olduğunu ve İtalya’nın Türkiye’nin 4. büyük ihracat pazarı olduğunu vurguladı. İtalya’dan Türk iş insanlarına daha uzun vize vermesini isteyen Akdurak, “İtalya tarafından aylık dönemler halinde dağıtılan geçiş belgesi kotaları var. Bunlar yetersiz kalıyor ve bu sebeple sıklıkla ihracatta sorun yaşanıyor. Türkiye’nin en önemli dış ticaret partnerlerinden biri olan İtalya’ya ihracat geçiş belge kotası maalesef ihracatımızla doğru oranda artış göstermiyor. En son 2008 yılında 2 bin arttırılarak 31 bin adet olarak belirlendi. Aradan geçen 7 yıl boyunca İtalya-Türkiye ticareti yüzde 45 artmış olmasına rağmen geçiş belge kotası arttırılmadı” diye konuştu.