Karacabey Ovası’nda domates hasadı başladı

Türkiye'nin domates deposu" kabul edilen Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde, yeni sezon salçalık domates hasadına başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin domates deposu" kabul edilen Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde, yeni sezon salçalık domates hasadına başlandı. Salçalık domatesin yüzde 40'ının üretildiği ovadaki hasat işlemlerinin eylül ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Karacabey Ovası'nda üretilen 1 milyon ton domatesin yüzde 95'i salça fabrikalarına satılıyor.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, 100 bin dönüm alana ekilen domates hasadına başlandığını açıkladı. Erdem, dünyanın en iyi aromasına sahip domatesin Karacabey'de yetiştirildiğini ifade etti. Türkiye'de salçalık domatesin yüzde 40'ının Karacabey Ovası'nda üretildiğini belirten Erdem, "Bu sene çiftçi, işçi ve sanayici ele ele vererek güzel bir hasat dönemi geçirmeyi hedefliyoruz" dedi. Erdem, domates hasadının eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini kaydederek şöyle konuştu:

"Domatesi fabrikalarla yapılan sözleşmeler sonucu 25 kuruşa, ocak vadeli ise 26 kuruşa veriyoruz. Sözleşme haricinde elimizde kalan domatesi serbest fiyatlandırmayla satıyoruz. Karacabey'de 100 bin dönüm domates ekiliyor ve yaklaşık 1 milyon ton domates alınıyor. Bunun yüzde 95'i salçalık domates olarak fabrikalara satılıyor."

Domates üreticileri çiftçilerin en büyük sıkıntısının maliyet artışları olduğunu da vurgulayan Erdem, şöyle devam etti:

"Dekar başına 1800 TL ile 2 bin TL arasında maliyetimiz var. Geçen sene yağışlardan dolayı 300 bin ton domatesi tarlada bırakmak zorunda kaldık ve bu yüzden zor günler geçirdik Bu sene geçen seneyi ve karpuz, buğdaydan ettiğimiz zararı çıkarmak istiyoruz. Bu son şansımız."

Domates üreticisi Feridun Şeker de, geçen yıl domates üretiminde çok büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını ifade ederken, şöyle devam etti:

"Bu sene ise karpuzdan ve diğer ürünlerden sıkıntı çektik. İnşallah domatesle yüzümüz gülecek. Girdilerimiz gübre, işçi, mazot başta olmak üzere çok fazla. Verim aldığımız zamanlar para kazanıyoruz. Maliyeti düşürmek için makineleri çalıştırıyoruz. İşçilik maliyetini bu şekilde düşürüyoruz. Taahhüt fiyatlarına razı olduk. Ancak, açıktan alınacak domatesin fiyatı çok düşük. Bunu fabrikalar bunu göz önüne alırsa daha iyi olur."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir