Kars hayvancılıkta yeni ırklarla verimini artıracak

Sarıkamış'ta TKDK'nın sağladığı hibe desteklerle yaklaşık 6 ay önce başlayan girişimlerle et ve süt verimi yüksek, başta "simental" cinsi hayvanlardan oluşan modern işletmeler kuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Kars'ta işletmeler, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) işletmeler için sağlanan hibe desteklerle yerli ırklar yerine, süt ve et verimi yüksek yeni ırklara yönelmeye başladı. 

Sarıkamış ilçesinde TKDK'nın sağladığı hibe desteklerle yaklaşık 6 ay önce başlayan girişimlerle et ve süt verimi yüksek, başta "simental" cinsi hayvanlardan oluşan modern işletmeler kuruldu. 

Avrupa Birliği standartlarında kurulan ve aradan geçen 6 aylık sürede elde edilen verim ve dünyaya gelen buzağılarla bölge hayvancılığı açısından umut oldu. 

TKDK Kars İl Koordinatörü Ömer Balun ve Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, ilçeye bağlı Asboğa köyünde Hıdır Zenci tarafından kurulan işletmeyi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. 

Balun, işletme gezisinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kars'ta hayvancılığın geliştirilmesi için önemli desteklemeler sağladıklarını ve bu desteklemelerle kentte yeni modern işletmelerin açıldığını belirtti. 

Yeni kurulan işletmelerde destekleme sağlarken verimliliği ön planda tuttuklarını ifade eden Balun, şunları kaydetti: 

"Amacımız Kars’a hizmet etmek, bölgenin temel geçim kaynağı olan hayvancılık, süt inekçiliği ve özellikle kazcılığı geliştirmektir. Yerli ırkların et ve sütlerinden memnun olmadığımız için simental gibi sertifikalı kaliteli ırklara yöneliyoruz. Süt ve et veriminde en üst seviyede olan ülkeler, Avusturya, Macaristan. Kesinlikle hayvancılıkta Avusturya, Macaristan gibi ülkelerle rekabet edecek gücümüz var, inşallah bundan sonra onlar bizi örnek alacak."

 Balun, Kars bölgesinde en son çıktıkları çağrı ilanında kurumlarına sunulan 25 yeni hayvancılık projesinin daha kabul edildiğini belirterek, toplam 63 milyon lira yatırım büyüklüğüne sahip bu projeler için kurumlarının 34 milyon lira hibe destek sağlayacağını bildirdi. 

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy da sağlanan desteklerin bölgede geleneksel yöntemle sürdürülen hayvancılığın modern işletmelere dönüşmesi açısından önem taşıdığını ifade ederek, "Biz devletimizin, hükümetimizin hayvancılık konusunda yaptığı ciddi yatırımlarla şehir merkezindeki besiciliği kaldırarak, köylerde çağın gereklerine uygun yapmak istiyoruz" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir