Kayseri kırsalına ‘kentle uyumlu’ kalkınma modeli

Kayseri Büyükşehir Belediyesi kent merkezi ile il kırsalında eş zamanlı imar hamlesi başlattı. Belediye, revize imar, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım ve hayvancılık master planlarını bir arada hayata geçirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahmut SABAH 

KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, geleceğin daha planlı, daha çağdaş ve daha estetik Kayseri’si için hazırlanan yol haritasının, 2023 yılına kadar hayata geçirileceğini söyledi. 

Başkan Çelik, kent merkezi ile il kırsalında eşzamanlı bir imar hamlesi başlatarak hazırladıkları ‘master planlar’ doğrultusunda kenti daha çağdaş bir niteliğe taşımak istediklerini belirterek, “Hedefimiz değişime odaklı ‘planlı gelişim’ projeleri ile Kayseri’yi ulusal ve uluslararası bir kent kimliğine kavuşturmak” dedi. 

Kayseri’nin kent vizyonunu “Planlı gelişim, estetik dönüşüm ve fonksiyonel değişim” olarak belirlediklerini vurgulayan Çelik, “ Kenti bu vizyon doğrultusunda planlayarak dizayn ediyoruz. Yani hizmet dönemini, revize imar, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım ve hayvancılık master planlarının uygulamasına yoğunlaşarak başlattık” diye konuştu. 

Çelik, Kayseri’nin sürekli gelişen bir kent olduğunu, gelişim trendi izleyen bir kentte, planlamaların revize edilmesi gerektiğini belirterek, “Yeni projelerin uygulamasına geçilmeden önce yapılacak planlama çalışmaları kaynak israfını önleyecek” dedi. 

STK’ların da görüşlerini aldık 

Kent merkezinin iki yıl öncesine kadar Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar ve İncesu ilçelerinden oluştuğunu kaydeden Çelik, “Bütünşehir Yasası’ uyarınca büyükşehir sınırları, diğer ilçeleri de içine alarak il sınırı olarak genişledi. Yani 11 ilçenin daha büyükşehir belediyesinin görev kapsamı içine alınmasıyla, planların yeniden gözden geçirilmesi gereği ortaya çıktı ve bu doğrultuda 2040 yılı hedef alınarak 1/50000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı hazırlanması kaçınılmaz oldu. Kısaca belirtmemiz gerekirse söz konusu plan üzerinde yapılan çalışmalar tamamlandı. Planlama çalışması yaparken il genelindeki 16 ilçenin imar daireleri ile görüştük. Sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini aldık. Zira, ‘neresi tarımsal alan, turizm ve sanayi nerede olur,’ gibi unsurların belirlenmesi gerekiyordu” açıklamasını yaptı.

Çarpık kentleşme, kentsel dönüşümle önlenecek

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, yenilenen bir başka planın Ulaşım Master Planı olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm için ayrı bir planlama çalışması yaptık. Kent merkezinin ulaşım planı en son 2008’de yapıldı. O tarihte Kayseri Sağlık Kenti, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Mobilyakent gibi insan yoğunluklu unsurlar henüz yoktu. Yine o tarihte kent merkezi 5 ilçeden oluşuyordu. Sınır, yasa gereği genişleyince Ulaşım Master Planı’nın yeniden yapılması zarureti ortaya çıktı. Hazırlanan yeni ulaşım planı, Kayseri’nin geleceğine yönelik projeler için temel olacak. Çarpık kentleşmeyi önlemek için kentsel dönüşüm şart. Ama bunun da planlı olması lazım. Madem hedefte ‘dünya kenti’ olmak var. O halde Kayseri’nin, bu planlamayı mutlaka yapması gerek. Hangi mahalleler öncelikli dönüştürülmeli, konut, ofis ticaret dengesi nasıl olmalı, arz talep dengesi nasıl dikkate alınmalı, mevcut konut stoku ne durumda. Tüm bunları bilmemiz gerekiyor. Konut kültürü, bölgesel kültür yapısı, kaynak ihtiyacı, yatırımcı talepleri de dikkate almamız gereken diğer hususlar. Bu detayları söz konusu planla öğrenecek ve kentsel dönüşümü bu plan doğrultusunda gerçekleştireceğiz. Kısaca bu çalışma, planlı gelişmenin önünü açacak bir çalışma oluyor.” Başkan Çelik, ilçeleri merkeze uyumlu projelerle geliştirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, “Tarım - Hayvancılık Master Planı ilin bu alandaki potansiyeli dikkate alınarak hazırlandı. Planlama, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla yapıldı” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir