Kolonyacılara bayram erken geldi

Ramazan Bayramı yaklaşırken "Balıkesir kolonyası"na talebin artması, üretici ve perakendecileri memnun ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ramazan Bayramı yaklaşırken kolonyaya talebin artması, üretim merkezlerinden Balıkesir'de imalatçı ve perakendecilerin yüzünü güldürdü. Alınan bilgiye göre, bayrama günler kala Balıkesirli kolonyacıların satışları ikiye katlandı.

Balıkesir'de adeta bayram havasına bürünen çarşı merkezindeki 10'u aşkın iş yerinde satışa sunulan birbirinden farklı kolonyalar, büyük rağbet görüyor. Kentte çeyrek asırdır kolonyacılık yapan Feyzullah Saçar, Balıkesir'in kolonyasıyla meşhur olduğunu söyledi.

Türkiye'nin tüm illerine ve yurt dışına kargoyla ürün gönderdiklerini belirten Saçar, "Bayramda en çok limon kolonyası, şehir dışına göndermek için ise zambak tercih ediliyor. Vatandaş en çok limon ve zambak yanında mandalina, kiraz, ıhlamur, saray kolonyası ile zeytin, nar ve çam çiçekleri gibi kolonyaları tercih ediyor" dedi.

Bugünlerde genellikle bayramda konuklara şeker veya çikolatanın yanında ikram edilmek üzere kolonya alındığını anlatan Saçar, hasta ziyaretinde bulunacaklar ve cezaevindeki yakınlarını görmeye gideceklerin de ürünlere ilgi gösterdiğini bildirdi.

"Merdiven altı ürünlere dikkat"
Tüketicilerin, ucuza satılan merdiven altı ürünlerden uzak durması gerektiğini vurgulayan Saçar, şunları kaydetti:
"Bugün kolonyanın maliyeti 9-10 lira. Tezgahta 15 liradan vatandaşa satılıyor. Vatandaşların özellikle 4-5 liralık kolonyaya itibar göstermemesi gerekir. Kaçak veya sahte dediğimiz kolonyalar, suyla karıştırılıyor. Ayrıca içine metil alkol konuyor, bu da insan sağlığı için iyi değil. Merdiven altı üretilmiş kolonyalar cilt rahatsızlığına bile neden olabilir. Tüketici kolonya alırken bilindik ve belgeli yerleri tercih etmeli."

"Vurkaç taktiği sağlığı riske atıyor"
Kolonya üreticisi ve perakendecilerinden Fatma Palabıyık da son günlerde artan satışlardan memnun olduklarını dile getirdi.
Tüketimin artmasıyla merdiven altı üretilen, kalitesi düşük ve ucuz kolonyaların yaygınlaştığına dikkati çeken Palabıyık, "İçinde metanol olabilen, çok düşük esans değerleriyle üretilen kolonyalar, sektöre büyük darbe vuruyor. Özelikle bayramlarda 'vurkaç' taktiğiyle sunulan kolonyalar konusunda, denetimsizlikten kaynaklı boşluklar var. Sektörü en çok zorlayan, 2-3 günde piyasaya giren ve hızla geri çekilen merdiven altı üretimler." diye konuştu.