Krizdeki Ruslar ev sattı, Antalya emlak sektörü darda

Rus turist oranındaki düşüşün ardından Antalya’da Ruslar’a yönelik konut satışı da yüzde 90 azaldı. Sektör temsilcileri kimi Ruslar’ın Antalya’daki konutlarını da satarak ülkelerine dönmesinden tedirgin

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR 
ANTALYA 

ABD ve AB’nin ambargo kıskacında olan Rusya ekonomisindeki kriz, turizm ve gıda sektörlerinin ardından inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Antalya’da Ruslar’a yönelik konut satışının yüzde 90 oranında düştüğü ifade edilirken,kentte yaşayan bazı Rus işadamlarının da Rusya’daki kriz nedeniyle Antalya’daki konutlarını satarak ülkelerine döndükleri belirtiliyor. 

Rusya pazarında etkili olan Antalya merkezli Azpo.ru Emlak, Gayrimenkul ve Danışmanlık şirketinin sahibi Mustafa Demir, ülkelerinde ticaretle uğraşan euro ya da dolarla iş yaptıkları için sıkıntıya giren bazı Rus müşterileri olduğunu belirterek, “Sayıları 30-40 kişiye ulaşan bu müşterilerimiz Antalya’daki konut ve gayrimenkullerini euro veya dolar cinsinden satarak krizden kurtulmanın yollarını arıyor. Diğer taraftan yine Antalya’da euro-dolar cinsinden yatırım yapmak isteyen, inşaat halindeki konutlardan yatırım amaçlı alanlar da var. Hatta 10-15 milyon euroluk konut, gayrimenkul alıyorlar. Yatırım amaçlı konut alan Ruslar hem tatil yapıyor hem de aldıkları konutları kendi ülkelerinde vatandaşlarına kiralayarak kazanç sağlıyorlar. Antalya turizm merkezi. Şu anda Rus turist sayısı azalmış görünüyor ama tatil için gelen Rus turistler otellerden çıkmıyor aslında. Konutlarda kalan Ruslar ise hem alışveriş yoluyla para harcıyor hem de çok geziyor. sonuçta yine Antalya kazanıyor” açıklamasını yaptı. 

Ukraynalılar ve Kazakların konuta ilgisi arttı 
Rusya pazarında ağırlığı olan inşaat sektörü firması Tolarance Yatırım ve Danışmanlık’ın sahibi Yıldırım Özden de, Antalya’da konutu olup da satan ve ülkesine geri dönen Rus sayısının çok az olduğunu ifade ederek, “Konutunu satıp geri dönen Rus sayısı ancak yüzde 2-3 civarında. Ama Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Antalya’da Ruslara yönelik konut satışları yüzde 90 oranında düştü. Rusya krizi sadece turizm ve gıda sektörünü değil inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. İnşaat sektörünün yüzde 90’ı etkilendi. Biz şirket olarak Moskova’daki büromuzu da kapatmak zorunda kaldık. Satışlar bıçak gibi kesildi” dedi. Yıllarca İrlandalı ve İngilizler’e konut sattıklarını vurgulayan Özden, “Asıl kriz Avrupa’da. Son 10 yıldır Avrupa pazarında konut satışlarında çok ciddi azalma var. İngilizler’e konut satışları durdu. Ülkesinde sıkıntıya düşen ve Antalya’daki konutlarını satan Rus sayısı çok az. Rusya, krizi birdenbire olduğu için dikkat çekti. Konut alan Ruslar kriz nedeniyle ortadan kayboldu, Rus pazarı zayıfl adı ama yine Rusça konuşan Ukraynalılar ve Kazaklar ilgi göstermeye başladı. Savaştan bıkan Ukraynalılar Antalya’yı güvenli buldukları için tercih ediyor. Antalya’da bin konut yapılıyorsa bunun sadece 30-40’ını yabancılar alıyor” açıklamasını yaptı.

Ülkesine geri dönenler genellikle çok yaşlı
► Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam: Ruslar’ın konutlarını satarak ülkelerine geri döndüğü iddiaları asılsız. Ruslar özellikle Konyaaltı ilçesini tercih ediyor. Ülkesindeki ekonomik kriz nedeniyle Antalya’da konutunu satan ve ülkesine geri dönen Rus sayısı çok az. Konutunu satıp da ülkesine dönenler de genellikle çok yaşlı ve burada yalnız kalan yabancılar. Çocuklarının, torunlarının yanına dönmek isteyenler oluyor. Ama Ruslar da bu yok. Bu tür söylentilerle ucuza konut kapatmak isteyenler olabilir. ‘Ruslar ülkelerindeki kriz nedeniyle Antalya’daki konutlarını satıyor, ülkelerine dönüyor’ şeklindeki söylentiler dedikodudan ibaret.

Bu konularda ilginizi çekebilir