‘Kuzey Ege’nin İncileri’ turizm hedeflerinde birleşti

Bergama, Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Dikili, Foça ve Kınık’ın yerel yöneticileri, iş dünyasının temsilcileri ilçelerinin turizm pastasından daha fazla pay alması için harekete geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN- İZMİR 

Kuzey Ege’nin turizmine ivme kazandırmak ve kentlerin değerlerini ön plana çıkararak turizm potansiyelini yükseltmek amacı ile Bergama, Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Dikili, Foça ve Kınık’ın kaymakam, belediye başkanları ve ticaret odası başkanları ortak çalışma gerçekleştirecek. “Kuzey Ege’nin İncileri” adı altında düzenlenen toplantıların ilki Bergama’da gerçekleştirildi. İlçe kaymakamları ve oda başkanlarının da desteklediği toplantıda bir komisyon kurulmasına karar verildi. Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da dahil edileceği “Kuzey Ege’nin İncileri” toplantısının ikincisi önümüzdeki günlerde Ayvalık Ticaret Odası’nda gerçekleştirilecek. 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Kuzey Ege’de yer alan Bergama, Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Dikili, Foça ve Kınık’ın her birinin çok önemli değerlere sahip olduğunu ve farklı güzellikleri bünyelerinde barındırdığını belirterek, “Bu güzelliklerin ve değerlerin daha ileriye taşınması ve tanıtılması için neler yapılabileceği konusunda birlikte hareket etmenin sayısız faydası var. Toplantıyı da bunları belirlemek için düzenledik” diye konuştu. 

bergama-orta.jpg

Kuzey Ege Bölgesi’nin turizm konusunda ciddi bir potansiyeli olduğunu ifade eden Gönenç, “Bergama’nın UNESCO dünya miras listesine girmesiyle birçok tanıtım ve etkinlik çalışmalarında bulunduk. Ticaret odamızla birlikte projeler ve çalışmalar yürüttük. Yerel yönetimler ve odalar olarak hem ulusal hem de uluslararası birçok fuara katılıyoruz. Fakat katılım gösterdiğimiz bu organizasyonlardan ne kadar faydalanabiliyoruz ya da almış olduğumuz sonuçlar yeterli mi bunları konuşmalıyız. Bugün Foça, Dikili, Ayvalık, Bergama, Edremit, Burhaniye’yi yıl boyunca yüzbinlerce turist ziyaret ediyor. Her ilçenin kendine özgü bir turizm değeri var. İlçelerimizi ziyaret eden turistlerin diğer ilçelere de yönlendirilmesi konusunda çaba harcamalıyız. Bölge olarak ortak hareket etmek bütün ilçeler açısından daha faydalı olacaktır” dedi. 

Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Bergama’da kültür turizminde yaşanan kayıpları yapmış oldukları organizasyonlarla geri kazanmak istediklerini dile getirerek, “Bergama Belediyesi ile ortak olarak ‘Bergama Seni Çağırıyor Projesi’ni gerçekleştirdik. Bu projede haftada 2 gün İzmirli ziyaretçileri Bergama’ya taşıdık onlara anket düzenledik. İlk anket sonucunda esnafa olan eleştirileri gidermek için Ege Üniversitesi ile bir eğitim gerçekleştirdik çok olumlu sonuçlar aldık. Ortak olarak gerçekleştirilen organizasyonlarda her zaman beklenenden daha iyi dönüşler oluyor. Kuzey Ege’nin incileri projemizle ortak çalışarak bölgemizin turizm potansiyelini arttırabiliriz. Bunu da bir komisyon kurarak en hızlı şekilde ilerletmeliyiz” diye konuştu. 

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise birlikteliğin faydalı olacağını belirterek yürütülecek olan çalışmalarda profesyonel tur operatörleriyle toplantılar yapılmasının faydalı olacağını ve bütün oda ve belediyelerin bu toplantıya dahil olmasının tur operatörlerini ciddi anlamda etkileyerek güzel sonuçlar alınabileceğini dile getirdi. Gençer,”Bunun yanında sadece bu projeyle uğraşacak bir birim oluşturmalıyız ve bu toplantıları da devam ettirerek önemli fuarlara katılım göstermeliyiz” dedi.

Projeye Midilli’yi de dahil etmeliyiz
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka Edremit’te termal turizmi için çok hummalı bir çalışma yaptıklarını ve termal turizmi hakettiği yere getirdiklerini yere getirdiklerini söyleyerek, “Turizm hummalı bir çalışma isteyen bir sektör. Ayvalık ile birbirimizi destekleyerek turizm sektöründe dayanışma içerisinde ayakta duruyoruz. Ayvalık belediye başkanının dediği gibi bir üst birlik kurmalıyız ancak bir süre sonra bunu profesyonellerin eline bırakmalıyız. Bir diğer konu da bu birliği ticaret odalarının oluşturması ve bizlerin de destekçi olması gerektiği. Aynı zamanda bu projeye kültür turizmi açısından Midilli’yi de dahil etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Kısa ve uzun vadede planlanmalı
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ Kuzey Ege olarak düşünüldüğünde çok geniş bir coğrafyayı kapsayan bu girişim için kısa orta ve uzun vadede plan yapılmasının ve bütçenin detaylıca konuşulmasının yararlı olacağını ifade ederek projeyi desteklediklerini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir