Manisa organik tarıma yöneliyor

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çebi, üreticileri organik üretime yönlendirmeye başladıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Manısa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, toprak kirliliğinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Çebi, kalıntının önlenmesi için üreticileri organik üretime yönlendirmeye başladıklarını ifade etti.

Çebi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Manisa'da yoğun bir şekilde üretilen üzüm ve kuru üzümün dünya çapında çok önemli pazar bulduğunu belirtti.

Toprak kirliliğinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Çebi, kalıntının önlenmesi için üreticileri organik üretime yönlendirmeye başladıklarını ifade etti.

Kentte organik tarımsal üretimin 1986 yılında başladığını, 1989 yılında ilk organik ürünün Manisa'dan çıktığını anlatan Çebi, şöyle konuştu:

"2014 yılı sonu verileri ile Manisa’da yaklaşık 2 bin 300 kişinin 137 bin dekar alanda 77 bin ton ürün elde edilmektedir. Zafer Kalkınma Ajansı’na Manisa için ‘Organik Tarım Stratejisi ve Eylem Planı’ projesi yaptık ve bu kabul gördü. Manisa Valiliği bünyesinde organik tarım birimi kuruldu. Bu birim kapsamında çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Vali Erdoğan Bektaş başkanlığında kurulan birimde Manisa’daki her bir ürün grubuna bir koordinatör atadık, bu koordinatörlerimiz ürün gruplarından sorumlu olup ilçelerimize de birer koordinatör atayarak çalışmalara başladık. Bir yönetim birimimiz var. Toplamda 35 kişi ile bu işi sürdürmekteyiz." 

Çebi, Bakanlık projesi olarak uygulanan 3 gruptan biri olan organik yayla bağcılığında 19 çiftçiyle 170 dekar alanda yayla bağcılığına geçildiğini soğuk hava deposu ile üzümde organik üretim yapıldığını kaydetti. 877 bin ton beyaz et, yıllık 14 milyon organik yumurta olarak üretildiğini kaydeden Çebi, diğer ürün gruplarında mısır, zeytin gibi üretimlerinin de arttığını sözlerine ekledi.