Ordu'ya 10 milyon euroluk bal yatırımı

Ordu'ya 10 milyon euroluk bal paketleme tesisi kuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye'de bal üretiminde ilk sırada yer alan kentte Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) kaynaklarıyla 10 milyon Euro'ya yapılacak bal paketleme tesisi bina inşaatının bittiğini söyledi. 

Vali Balkanlıoğlu, Türkiye'de devlet eliyle yapılan ilk bal paketleme tesisinde,sahte balların belirlenmesi için bir de akredite laboratuvar bulunacağını belirtti. 

Türkiye'de yılda üretilen yaklaşık 94 bin ton balın 13 bin tonunu Ordulu gezginci arıcılar üretiyor. 5 bin ailenin 527 bin kovanla arıcılık yaptığı kentte bal üretimi ve kovan sayısında Türkiye birincisi olan Ordulu arıcılar, Türkiye üretiminin yüzde 13'ünü karşılıyor. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu 1994 yılında Türkiye'de ilk defa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olarak Ordu'da hizmet vermeye başlayan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü ile Ordu Valiliği tarafından 2009 yılında 'Arım Balım Peteğim' projesi hazırlandığını söyledi. 

Vali Balkanlıoğlu şöyle dedi:
'Proje kapsamında içinde akredite laboratuar, bal paketleme, polen temizleme ve paketleme, propolis işleme, arı sütü ünitesi, ham mum, temel petek ünitesi, AR-GE'den oluşan bal paketleme tesisi yapılması için çalışmalar başlatılmıştı. 10 milyon Euro'luk proje kaynağının yüzde 85'i Avrupa Birliği hibesi, yüzde 15'i ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılandı. 2.5 yıl önce temeli atılan tesisin bina inşaatı fiziki olarak tamamlanırken, laboratuar ve paketleme makineleri için ihale işlemleri de halen sürüyor.' dedi.

'Hileli balları belirleyecek'

Uluslararası akreditasyona sahip, sertifika verebilecek test ve analiz laboratuvarı bulunan tesisin hileli balları belirleyeceğini ve Türkiye'de devlet eliyle yapılan tek tesis olduğunu dile getiren Vali Balkanlıoğlu, 'KOBİ'ler ortak işletme gideri ödeyerek tesisten faydalanabilecekler. 73 olan sektördeki KOBİ sayısının bu tesisle 150'ye çıkması sağlanaca' diye konuştu.